I wszystko jasne...
I wszystko jasne...
O wydajniejszych bateriach mowili np w 2005, gdy wynaleźli grafen. Ale później doszli do wniosku, że Chińczycy wciąż są monopolistą w bateriach litowych, a poza tym grafen będzie bardziej przydatny w czymś innym...
To zależy jak sobie zdefiniujesz - albo jaką znajdziesz i zaakceptujesz definicję - fotografa. Tylko tyle.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
To jak ja sobie definiuję wiem, siebie nie muszę pytać![]()
Pytam jak Wy to postrzegacie na konkretnym przykładzie "Czy fotografem jest jeszcze osoba robiąca portret w studiu i dodająca np blizny, zmieniająca kolor i styl zdjęcia, aby było w klimacie powiedzmy serialu Vikings?", a Ty mi odpisujesz, że to zależy od tego jaką zaakceptuję definicję fotografa.
Wikipedia :
Fotografia (ang. photography) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła. Potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne np. przy rayografii.
Słowo fotografia (ang. photography) oznacza rysowanie za pomocą światła[1].
W tej definicji nie ma nic o zgodności tego co widzi ludzkie oko, co ""wpadło do aparatu" z tym co jest na wynikowym obrazie na monitorze/wydruku
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-05-2023 o 15:49
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Grafen jest obecnie tak drogi (z tego co pamiętam ok. 100$ za gram), że jego wykorzystanie nie ma obecnie żadnego sensu ekonomicznego - szczególnie jeśli mówimy o bateriach gdzie skala produkcji jest gigantyczna. Póki nie zostanie rozwiązana technologia masowej taniej produkcji grafenu /* mówienie o jakimkolwiek zastosowaniu w źródłach zasilania to bajki z mchu i paproci....
Co do baterii litowych to to jest dobry przykład - stary wynalazek - długie lata w szafach, bo nie było sposobu na problemy z trwałością elektrod - trzeba było bodaj 20 lat badań żeby to ogarnąć w wielkoskalowej produkcji.
/* - pomijając cenę obecnie nie ma możliwości produkowania grafenu w większych ilościach.
Tak, dlatego trudno się bawić w przewidywanie co będzie ale podejrzewam że nie ma innej drogi jak rozwój źródeł zasilania, bo inaczej całe te procesory, super wyświetlacze, sztuczne inteligencje i inne wynalazkistracą sens. Tu po prostu nie ma innej opcji.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dokładnie! Też tak uważam. Dla mnie AI bliżej do grafika niż fotografa, no chyba, że damy AI jakiś rejestrator światła, top wtedy wracamy do punktu wyjścia
IMHO temat ciekawy, ale za jakiś czas te rozważania nie będą i tak miały znaczenia, bo zapewne wyklaruje się jakieś pojęcie.
jeden z aspektów coraz większej obecności AI tym razem ten bardziej związany z fotografia czyli zwiększone możliwości PSa
https://petapixel.com/2023/05/23/pho...change-photos/
EOS 3, 5D, R5
IMHO żeby mieć pełny ogląd czy jest się czym zachwycać, warto byłoby przy każdym takim obrazie dopiąć komendę jaka była wprowadzona do wygenerowania, bo to, że AI potrafi wypluć ładne obrazki, to jedno, ale czy zgodne z wyobrażeniem osoby wprowadzającej komendę to zupełnie inna kwestia.