Strona 14 z 46 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 477

Wątek: AI i fotografia zawodowa

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: AI i fotografia zawodowa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Apple i ktoś jeszcze chce jednoznacznego rozróżnienia na foty autentyczne i wygenerowane przez AI. Ciekawe jak te kompanie do tego podejdą.
    Nie wiadomo czy tylko wystarczy deklaracja autora czy też powstanie jakiś "certyfikat autentyczności".
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nie wiadomo czy tylko wystarczy deklaracja autora czy też powstanie jakiś "certyfikat autentyczności".
    Tylko problem jest gdzie jest granica, gdzie jest czerwona linia.
    I czy wogóle może być taka linia.

Wyciągasz aparat i widzisz wskazówkę jak odchylić/pochylić a potem aparat sam dobiera ogniskową ustawia ekspozycję tak by zdjęcie było najładniejsze wg. AI.
    Autorem jesteś Ty czy AI ?

Ja na zdjeciach staram się zapisywać swoje wrażenia, emocje z tego co widziałem
    Wyciagnąłem aparat, zrobiłem zdjęcie ale ktoś aparat ukradł albo byłem, widziałem, zrobiło wrażenie ...ale nie miałem aparatu.
    W domu siadam przy kompie i "proszę" AI by mi stworzyła takie zdjecie jak widziałem i tak jak chciałem by wygladało.
    Albo "olewam" i to AI decyduje jaki jest ostasteczny wygląd tego zdjecia.
    Autorem jestem ja czy AI ?

Ktoś pracuje z modelkami, różne modelki, pozy, oświetlenia w różnym otoczeniu by wywolać określone emocje/wrażenia u widza.
    Ale teraz siada przy kompie i zgłasza AI dane potrzebne do powstania zdjęć i to nie wszystkie, część zostawia do wyboru przez AI a na końcu w żaden sposób nie ingeruje w zdjęcia
    Autorem jest ktoś czy AI ?

I tak dalej....

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-05-2023 o 09:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wyciągasz aparat...
    To jest fotografia i już jesteś autorem.
    A jak siadasz prze ekranem i wydajesz polecenia (prompty) to nie jest fotografia ale sztuka wizualna sterowana głosem - niech sobie będzie ale nie jako fotografia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To jest fotografia i już jesteś autorem.
    A jak siadasz prze ekranem i wydajesz polecenia (prompty) to nie jest fotografia ale sztuka wizualna sterowana głosem - niech sobie będzie ale nie jako fotografia.
    A więc ważne jest przy pomocy jakiego narzędzia powstał zapis moich wrażeń ktore mam na wydruku na scianie ?. Może być zegarek ?
    Nawet w przypadku 1 (#133) gdzie od "ciebie" zależał wygląd zdjęcia tylko byś wyciągnął aparat z torby ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-05-2023 o 09:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Możesz zapisywać swoje wrażenia jak chcesz: aparatem, generatorem grafiki, wierszem, piosenką, pamiętnikiem, obrazem olejnym, listem do krewnych - wymyślaj sobie dalej. Ale tylko pierwsze jest zdjęciem. A Ty tak nazywasz wszystko w myśl jakiejś dziwnie pojętej, upartej ideologii.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto
    wieś, nie miasto

Ale ta sztuczna inteligencja zrobiła zdjęcie, czyli zarejestrowała rzeczywistą sytuację, a nie wygenerowała lub pobrała z biblioteki jakiś obrazek pasażera (albo Księżyca). Naciśnięcie spustu zrealizował algorytm (napisany przez kogoś), zgodnie z jakimiś założeniami. Ale ciągle jest to rejestracja rzeczywistej sytuacji, czyli zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 28-05-2023 o 12:24
    Ja
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ale ta sztuczna inteligencja zrobiła zdjęcie, czyli zarejestrowała rzeczywistą sytuację, a nie wygenerowała lub pobrała z biblioteki jakiś obrazek pasażera (albo Księżyca). Naciśnięcie spustu zrealizował algorytm (napisany przez kogoś), zgodnie z jakimiś założeniami. Ale ciągle jest to rejestracja rzeczywistej sytuacji, czyli zdjęcie.
    #139, #140

Czyli autorem zdjęcia podejrzanego konkretnego pasażera czekającego na lot :
    - zrobionego aparatem przez AI,
    - wytypowanego przez AI z ogółu ludzi przy obserwacji zachowań tych ludzi na lotnisku
    - wytypowanego na podstawie żmudnego i długotrwałego uczenia się AI wyciągania poprawnych wniosków z bardzo dużej bazy danych zachowań ludzkich na lotniskach

jest więc konkretnie kto ?
    Kto konkretnie będzie np. odpowiadał że nie dostałem sie do tego samolotu i straciłem przez to X pieniedzy albo nie zdążyłem na operacje i straciłem...., bo nieprawidłowo zostałem wytypowany ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-05-2023 o 14:04

Miasto
    wieś, nie miasto

To jest dylemat dla filozofów i prawników.

Możesz też rozważać sytuację gdy jeden z Kolegów robi w Bieszczadach zdjęcia borsuków i misiów, ustawiając fotopułapki. On zaplanował i ustawił, ale spust nacisnął automat - czujnik ruchu. Kto jest autorem?
    Buduje się dom. Kto jest autorem: architekt, kierownik budowy, murarz? Jest problem i wtedy gdy trzeba wziąć kasę za wybudowanie, i wtedy gdy gdy trzeba wsadzić kogoś do pierdla po zawaleniu się stropu.
    Łyskacz, winko, wódeczka... i mamy temat na wieczór i noc.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 28-05-2023 o 14:03
    Ja
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    To jest dylemat dla filozofów i prawników.

Możesz też rozważać sytuację gdy jeden z Kolegów robi w Bieszczadach zdjęcia borsuków i misiów, ustawiając fotopułapki. On zaplanował i ustawił, ale spust nacisnął automat - czujnik ruchu. Kto jest autorem?
    Buduje się dom. Kto jest autorem: architekt, kierownik budowy, murarz? Jest problem i wtedy gdy trzeba wziąć kasę za wybudowanie, i wtedy gdy gdy trzeba wsadzić kogoś do pierdla po zawaleniu się stropu.
    Łyskacz, winko, wódeczka... i mamy temat na wieczór i noc.
    Tylko że w tych przykładach nie ma AI, nie ma poprawnego wnioskowania na podstawie uczenia się na bardzo dużej ilosci danych których ludzie "nie ogarniają" w sensownym czasie

Problem nie jest łatwy do rozwiazązania już przy dzisiejszym stanie rozwoju/zastosowań AI, nie mówiąc co będzie dalej, by jasno/precyzyjnie zdefiniować co zrobił człowiek a co tylko AI

jp

PS
    O ile dobrze pamietam to małpa została uznana autorem zdjecia/selfi gdy przypadkowo nacisnęła spust migawki aparatu turysty w ZOO, zdjęcia które znalazło się na okładce czasopisma.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-05-2023 o 14:25

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    PS
    O ile dobrze pamietam to małpa została uznana autorem zdjecia/selfi gdy przypadkowo nacisnęła spust migawki aparatu turysty w ZOO, zdjęcia które znalazło się na okładce czasopisma.
    niestety małpa nie została uznana autorem, ku rozpaczy aktywistów sądzących sie przez wszystkie instancje (ciekawe jak dostali upoważnienie do reprezentowania tej małpy w sądzie oczywiście od małpy, jakiś podpis albo coś, w każdym razie zabawy aktywiści mieli co niemiara czy jak zwykle a facet kupę kasy w plecy - ciekawe czy wymiar sprawiedliwości zasądził odszkodowanie od aktywistów, stawiam że nie) właściciel aparatu ma prawa do tego zdjęcia (znaczy selfie małpy) i to raczej nie było w zoo
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 28-05-2023 o 17:22
    EOS 3, 5D, R5

Strona 14 z 46 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów