Strona 76 z 84 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 836

Wątek: [atsf] Wolni jak ptaki!

Uzależniony

Domyślnie Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!

Jeśli wydaje Ci się że robisz ostre zdjęcia to masz rację, -tylko tak Ci się wydaje.

Właśnie obmacuję trial "Topaz AI3". Efekty są jeszcze bardziej spektakularne niż te u astefa. Również stare cz/b ze Smeny 8m i kiedy twarz jest nie do poznania i nie do odtworzenia to program dorabia zupełnie nową facjatę z czapy i jest fajnie. Szkoda że nie pozwala na zapisanie i nie mogę tego pokazać.
    Tak więc pytanie mam i zagwozdkę- nie "czy" tylko "który" program wybrać?. Ludzie przywykli do smartcikowych żyletkowatych AIfotek i normalne zdjęcie z piątki to jest już "jakieś nieostre", aż wstyd cokolwiek komuś pokazać.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jeśli wydaje Ci się że robisz ostre zdjęcia to masz rację, -tylko tak Ci się wydaje.

Właśnie obmacuję trial "Topaz AI3". Efekty są jeszcze bardziej spektakularne niż te u astefa. Również stare cz/b ze Smeny 8m i kiedy twarz jest nie do poznania i nie do odtworzenia to program dorabia zupełnie nową facjatę z czapy i jest fajnie. Szkoda że nie pozwala na zapisanie i nie mogę tego pokazać.
    Tak więc pytanie mam i zagwozdkę- nie "czy" tylko "który" program wybrać?. Ludzie przywykli do smartcikowych żyletkowatych AIfotek i normalne zdjęcie z piątki to jest już "jakieś nieostre", aż wstyd cokolwiek komuś pokazać.
    Nie używam Topaz AI 3, ale wkrótce sprawdzę, co on może, i czy może to samo, czy lepiej, czy gorzej. Generalnie chodzi mi o poprawianie zdjęć, które aparaty i obiektywy obojętnie jakiej marki spartoliły. Oczywiście, najlepiej jest zrobić od razu dobre zdjęcie, ale ono często nie wychodzi na życzenie, jednakże można je poprawić. Jeżeli chcesz zdeprecjonować moje wysiłki, to najlepiej czyń swoje.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Nie używam Topaz AI 3, ale wkrótce sprawdzę, co on może, i czy może to samo, czy lepiej, czy gorzej. Generalnie chodzi mi o poprawianie zdjęć, które aparaty i obiektywy obojętnie jakiej marki spartoliły. Oczywiście, najlepiej jest zrobić od razu dobre zdjęcie, ale ono często nie wychodzi na życzenie, jednakże można je poprawić. Jeżeli chcesz zdeprecjonować moje wysiłki, to najlepiej czyń swoje.
    Nie, moje pytanie kieruję do wszystkich. A twoją robotę oceniam wysoko, bo to dzięki Tobie weszłem w temat i znalazłem to czego mi brakowało.
    I bardzo by mi zależało na twojej opinii o Topazie.
    Ostatnio edytowane przez Nozanu ; 23-02-2025 o 14:49

Miasto
    Lublin

Moja opinia o Topazie Photo AI 3 jest taka:

Po lewej moja robota, po prawej Topaz Photo AI 3. Wykonanie zrzutu ekranowego z triala to żaden problem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2025-02-23_141011.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	3,40 MB
ID:	19560

A tu odwrotnie- Topaz po lewej, a moja robota po prawej:

Nazwa:	2025-02-23_141128.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	3,13 MB
ID:	19561

W tym wszystkim program to jedno, a metoda pracy z nim to coś zupełnie innego. Być może w Topazie Photo AI 3 da się zastosować moją metodę, ale mnie to nie interesuje, bo już na dzień dobry dostępne opcje obróbki nie dają mi tych możliwości, o które mi chodzi, więc go nie kupię i nie będę się w nim babrał. Jakieś inne rzeczy może i robi z marszu genialnie, ale wyłożył mi się na tych dwóch przykładach, które są dość ekstremalne, a to już go dyskwalifikuje.

--- Kolejny post ---

"Mocniejsze" potraktowanie pliku przez Topaz Photo AI 3 daje też kiepski rezultat:

Nazwa:	2025-02-23_143434.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	4,49 MB
ID:	19562

A tu moja robota. Zdjęcie odbitki fotograficznej wykonane C 550D i Tamronem 90/2,5 Macro.

Nazwa:	2025-02-14_231437_cr.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	3,02 MB
ID:	19563
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    To są jakieś ograniczenia ?
    Zdrowy rozsądek...

Uzależniony

E, no astef chyba olałeś temat Topaza. Też miałem takie pierwsze wrażenie jak Ty, i widzę na twoich zrzutach że tylko wywołałeś rawa nie ruszając reszty opcji a tych jest całkiem sporo. Raczej nie do opanowania w kilka godzin.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zdrowy rozsądek...
    "Spam, czyli przesyłane masowo niechciane i niepotrzebne wiadomości, najczęściej są uciążliwe, ale mogą być również groźne."
    To pierwsza lepsza definicja z googla. Spamu w tych postach nie zauważam
    Autor wątku, dodaje posty - porównania, dla jednych kolokwialnie pisząc super dla innych zbędne, subiektywne oceny.
    Doceniam,(my) że dzieli się swoimi doświadczeniami.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    E, no astef chyba olałeś temat Topaza. Też miałem takie pierwsze wrażenie jak Ty, i widzę na twoich zrzutach że tylko wywołałeś rawa nie ruszając reszty opcji a tych jest całkiem sporo. Raczej nie do opanowania w kilka godzin.
    Nie olałem, tylko próbując tych różnych opcji nie uzyskałem zadowalającego efektu, który byłby zbliżony do mojej roboty.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zdrowy rozsądek...
    Zdrowy rozsądek u moderatora powinien się objawiać nie wtranżalaniem się autorowi do jego osobistego wątku, zwłaszcza gdy nie wstawia 50 zdjęć poklatkowych czapli w locie, a nawet wtedy. Ja tu nie potrzebuję służb porządkowych, bo takie założenie jest na samym początku tego wątku, a jako gość trzeba umieć się zachować.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zdrowy rozsądek u moderatora powinien się objawiać nie wtranżalaniem się autorowi do jego osobistego wątku, zwłaszcza gdy nie wstawia 50 zdjęć poklatkowych czapli w locie, a nawet wtedy. Ja tu nie potrzebuję służb porządkowych, bo takie założenie jest na samym początku tego wątku, a jako gość trzeba umieć się zachować.
    Służby porządkowe, były, są i będą. Kontrola najwyższą formą zaufania

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

ech, widać miesięczna odsiadka nic nie nauczyła
    swoim "osobistym wątkiem" zajumałeś ponad połowę przestrzeni magazynowej forum, kilkadziesiąt GB, na dodatek zupełnie za friko
    czy rozumiesz jakiekolwiek zasady netykiety, czy wyznajesz wolną amerykankę, jak nie zabronione to dozwolone itp? czy nie kumasz, że właśnie aby trzymać w ryzach takich typów potrzeba służb porządkowych, zarówno w sieci jak i w realu?
    jprdle
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 76 z 84 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów