Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: [atsf] Wolni jak ptaki!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Tak. Mam tę odrobinę szacunku dla w końcu nielicznych odbiorców moich zdjęć, by prezentować im nieliczne i wyselekcjonowane kadry. Zresztą tylko takie zostawiam na dysku, a po 5 latach posiadania EOS R dobiegam dopiero do 10k klapnięć migawki. Myślę nad kadrem chwilę przed tym, zanim podniosę aparat do oka. Ja wiem, że to już rzadkość w erze komórek i kart w aparatach 512GB w górę. Bo po co mniej, jeszcze braknie na serię przypadkowych strzałów...

Ale z prawdziwą przyjemnością obserwuję ten wątek. Jakże niewiele już dziś takich zdjęć w sieci, z takim "polotem", nawet wśród posiadaczy wysokiej klasy Samsungów S.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tfuuuraca.JPG
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	2,86 MB
ID:	17612

P.S. OCZYWIŚCIE zdjęcie nie moje. Ponawiam w wątku z pełnym poszanowaniem praw Autora. Artysty.
    Kiedyś się mawiało: tępy jak żyletka Polsilver I niereformowalny.

Ile razy mam pisać o tym, że ja nie urządzam tu wernisażu, i że prezentowane przeze mnie zdjęcia nie są selekcjonowane tylko i wyłącznie pod kątem ich wartości artystycznej?

Ja zdaję relację z procesu fotografowania co i jak się udało zarejestrować w trakcie poszczególnych wypadów i sesji, i jak sobie z tematem poradził sprzęt, a nie nie ja. No i widać, że w tej materii rzadko się pije szampana. A przytoczone przez Ciebie zdjęcie nurkującego zimorodka wyraźnie ilustruje fakt gubienia się układu wykrywania i śledzenia obiektu, gdy znajdzie się on na jakimś pogmatwanym tle, i o to chodziło, a nie o to, że jestem z dumny z uchwycenia momentu wpadania zimorodka do wody. Byłbym dumny, gdyby sprzęt mi na to pozwolił, ale on w tym momencie zawiódł, a ostrość nie jest ani na zimorodku, ani na szuwarach, lecz pomiędzy nimi. Zamieszczałem także zrzuty ekranu z klatek, na których aparat żadnym sposobem na trzy zastosowane nie był w stanie ustawić ostrości na zimorodku i to jest przeyebane, bo w lustrzance mam jeden sposób, który działa, a w R7 mam cztery, z których w pewnych sytuacjach nie działa żaden.

W relacji z ostatnich wczasów i późniejszych sesji są też zdjęcia skopane przez aparat, ale poprawiane przeze mnie, aby uratować ujęcia z jakiegoś tam powodu fajne, bo ostrość nie wypadła tam, gdzie powinna, więc zdjęcie zostało selektywnie doostrzone.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 12-07-2024 o 16:58
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

I miksem tych dwóch cytatów klasyka, które dedykuję Twojej osobie, proponuję zakończyć tę uroczą dyskusję. Przynajmniej na jakiś czas.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No i zawsze wtedy, kiedy piszesz o mnie, to tak naprawdę piszesz o sobie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Kiedyś się mawiało: tępy jak żyletka Polsilver I niereformowalny.

Na zakończenie życzę Ci mnóstwa kolejnych nieudanych kadrów i błędów AF (sprzętu lub operatora, bo są przecież tacy, którzy potrafią R-kami robić zdjęcia) którymi to udowodnisz, jak bardzo sprzęt używany przez miliony ludzi na świecie kompletnie nie nadaje się do zastosowań, dla których powstał.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    I miksem tych dwóch cytatów klasyka, które dedykuję Twojej osobie, proponuję zakończyć tę uroczą dyskusję. Przynajmniej na jakiś czas.

Na zakończenie życzę Ci mnóstwa kolejnych nieudanych kadrów i błędów AF (sprzętu lub operatora, bo są przecież tacy, którzy potrafią R-kami robić zdjęcia) którymi to udowodnisz, jak bardzo sprzęt używany przez miliony ludzi na świecie kompletnie nie nadaje się do zastosowań, dla których powstał.
    Jak mogę się zrewanżować, a mogę, to życzę Ci również wiele równie wybitnych kadrów, jak ten https://www.canon-board.info/threads...=1#post1464823

--- Kolejny post ---

Jeżyk z dopiero co schwytanym owadem.

2123
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMR_1643_cr.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	645,4 KB
ID:	17615
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów