Pokaż wyniki od 1 do 10 z 164

Wątek: [mobile photo] Pokaż zdjęcie które lubisz

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: [mobile photo] Pokaż zdjęcie które lubisz

Jako, że reszta jeźdźców Apokalipsy, jeszcze nie nadąża, to ja się w..... w ten wątek z takimi oto uwagami:

-po pierwsze, nikt nigdy nie kwestionował faktu, że smartonem da się robić dobre zdjęcia, a nawet genialne;

-po drugie, spór z JP dotyczył TYLKO jakości technicznej zdjęć ze smartfonów w porównaniu do zdjęć z aparatów, oraz ograniczeń smartfonów pod względem możliwości optyki;

-po trzecie, JP był na to głuchy, albowiem dla niego możliwości smartfona są wystarczające, i nawet wypasionym aparatem nie zrobi innych zdjęć, bo nie ma takiego wewnętrznego zapotrzebowania, a potrzeb innych po prostu nie pojmuje;

-po czwarte, obecny wątek dotyczący zdjęć ze smartfonów, ma się jak pięść do nosa do wątku kolegi JP; tutaj nawet podkreślanie tego, że zdjęcie zostało zrobione smartfonem nie ma sensu, albowiem w tym formacie prezentacji rzędu 1024 pikseli to można upchnąć każdą, dowolną, techniczną kaszanę, i nie będzie tego widać, i każde jedno zdjęcie można podpisać jako wykonane Canonem R3, albo jeszcze lepszym aparatem.

Nie chodzi w ogóle o to, jakie zdjęcia kto robi, ale o to, jak sobie z nimi radzi sprzęt, którego się używa, albowiem to jest forum nastawione najbardziej na informacje stricte techniczne, a nie na kontemplowanie dzieł sztuki, zwłaszcza w wątku, który już w tytule powołuje się na jakiś sprzęt.

Kiedy ja wstawiam swoje zdjęcia, to albo w maksymalnym formacie nadającym się wg mnie do prezentacji, albo w 100% wycinku, albo w pełnym kadrze, bo przy okazji przekazuję informacje o możliwościach sprzętu, którego użyłem, a parametry są w EXIF-ie.
    Tymczasem zdjęcia zmniejszone nabierają walorów technicznych, których nie mają oryginalne pliki i trąci to oszustwem, jak na poniższych przykładach:

po lewej skany z negatywu w natywnej, rozdzielczości, a po prawej te skany zmniejszone do 1024 p:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	negatyw.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	526,6 KB
ID:	12196

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	negatyw2.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,22 MB
ID:	12197
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [mobile photo] Pokaż zdjęcie które lubisz

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Nie chodzi w ogóle o to, jakie zdjęcia kto robi, ale o to, jak sobie z nimi radzi sprzęt, którego się używa, albowiem to jest forum nastawione najbardziej na informacje stricte techniczne, a nie na kontemplowanie dzieł sztuki, zwłaszcza w wątku, który już w tytule powołuje się na jakiś sprzęt.
    Do tego fragmentu mogę powiedzieć, że są działy sprzętowe ale i działy gdzie coś możemy pokazywać i nie ma to na celu tylko oceny technicznej. Osobiście nieczęsto zaglądam w działy dotyczące sprzętu.
    Interesuje mnie bardziej właśnie kontemplowanie. Samochody dla mnie mają nie tylko dobrze wyglądać w garażu, czy też sprzęt foto w specyfikacji, samochody dają frajdę gdy nimi się jeździ a sprzęt foto gdy nim się fotografuje.
    Gdybym był pixel peeperem to siedziałbym zapewne może w Sony czy też w ogóle może średnim formacie. Jednak na ten moment nie mam takiej potrzeby.
    Trochę dziwi mnie też podejście Kolegi, że zwraca aż taką uwagę na tzw "jakość i co w pikselach piszczy" co moim zdaniem koliduje z posiadaną stopką u Kolegi. Musiałem

Proponuję zatem zakończyć te dywagacje sprzętowe w tym wątku i zająć się wstawianiem zdjęć do tego wątku zgodnie z tytułem

#28 nie od dziś wiadomo, że smartfon służy nam również do wrzucania zdjęć na story ig, gdy pstrykniemy fotkę jak pijemy kawkę w miłym miejscu i z miłym towarzystwem

Ostatnio edytowane przez cybulski ; 25-04-2023 o 02:25
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uprawnienia umieszczania postów