Zamieszczone przez
concrete
Czołem Szanowni!
Chciałbym sobie sprawić jakieś niedrogie FF + szkło dobre do amatorskiego fotografowania dzieci w plenerze. A one jak to dzieci... kręcą się i nie chcą za bardzo pozować, więc szkło powinno IMO być:
- z nieco dłuższą ogniskową, żeby nie sterczeć im przed nosem
- jasne
- niezły AF
Zestawu będę używał wyłącznie do:
- foto dzieci - portret, zdjęcia w ruchu
- będę focił wyłącznie w plenerze (w tym w nieco bardziej wymagających warunkach oświetleniowych - po zmierzchu itp.)
- wyłącznie z ręki
Skuszony entuzjastycznymi recenzjami upatrzyłem sobie zestaw Canon 5D Mark II + obiektyw Canon 100mm f/2 USM. Cena takiego zestawu oczywiście używanego to ok. 3000 PLN, tyle jestem w stanie wydać.
Zależy mi na jakości, plastyczności obrazka, na ładnym bokehu.
PYTANIE do doświadczonych użytkowników - czy zestaw który proponuję jest Waszym zdaniem optymalny?
Mam obawę o:
- brak stabilizacji (ani body, ani szkło nie mają stabilizacji) - czy to nie będzie przeszkadzało, zważywszy że chcę focić z ręki?
- trochę jest negatywnych opinii o AF w 5DMkII - ale może to jednostkowe przypadki - jaka jest Wasza opinia o autofocusie w tym modelu?
Obecnie do portretowania dzieciaków używam Olympus OMD E-M5 MkI + Olympus m.Zuiko 60 mm f/2.8 macro - fajnie się sprawdza w portrecie i w sumie jestem zadowolony, to poprawny aparat i fajne szkło, ale chciałem poczuć "magię pełnej klatki" której nigdy nie miałem okazji zaznać - czy Waszym zdaniem taka przesiadka tzn. z MFT na FF na model 5DMkII pozwoli mi się cieszyć ze skoku jakości fotek, czy mam wyolbrzymione oczekiwania?