Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Potwierdzenie ostrości z obiektywem manual

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Potwierdzenie ostrości z obiektywem manual

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Takie adaptery z chipem to tylko m42 do eosa??
    Jak najbardziej NIE.
    mam i (warunkowo) sobie chwalę nikonowski. Jest też rynek Olkowski i Pentaxowski (@atsf wypowiesz się ?)

Świat bagnetu F jest o wiele bogatszy niz dawno martwy na Zachodzie *), de facto post-sowiecki rynek m42
    Tanie, z pięknymi powłokami Soligory, drozsze Nikkory 105/2.5 itd...
    Akurat EOS się rodził w czasach, jak stałki ok. 105,135/2.8 wychodziły z łask, i nie ma natywnych

Jakby zdobyłmetaliczny (bez sterowania przysłoną, bo się nie da) EOS -> Tamron Adaptall, daje dostęp do ciekawych obiektywów **)
    Da się przeskoczyć z EOS na Adaptall przez jakiś pośredni (np mój bagnet F), ale to przybywa mechanicznych luzów itd

(warunkowo, bo nawet z dandelionem to namiastka i prowizorka, np domknięcie przysłony pomiędzy ostrzeniem a wykonaniem zdjęcia wymaga oderwania od głowy - z wyjątkiem przysłony preselekcyjnej)

EDIT: niestety w czasie wojny zanikły strumienie chipów dandelion białorusko-ukraińskich do własnoręcznego naklejania - do przypuszczalnego adaptera Adaptall

*) nawet historykowi trudno by było zestawić większa listę zachodnich / japońskich dzieł m42
    **) miałem Adaptall 90/2.5 w pięknym stanie, sprzedałem. Nawet chciałem znów kupić, ale wyłącznie w stanie "ostatnia pamiątka po koledze z Afaganistanu"
    Ostatnio edytowane przez cosinus ; 01-04-2023 o 09:15
    Ex Nikon, w tym analog.
    70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
    Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Uprawnienia umieszczania postów