Pokaż wyniki od 141 do 150 z 247

Wątek: Aparaty analogowe, nie tylko Canona

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Aparaty analogowe, nie tylko Canona

OLYMPUS OM-2S (OM-2 Spot/Program)

ERRATA i uzupełnienie.

Gdy kupiłem 17 lat temu OM-2S miałem do niego tylko uproszczoną wersję instrukcji obsługi, która nie wspominała o kilku sprawach. Nie poświęciłem mu też wiele czasu, bo prawie zaraz wpadł mi w ręce OM-4, i to było to.

Teraz do tego jeszcze doszła skleroza, więc poszukałem w necie i znalazłem inną instrukcję obsługi, zgodnie z którą parę rzeczy trzeba zmienić.

No więc- poprawiam:

- Gdy użyty był tryb programowej ekspozycji, to na górze drabinki czasów zapalały się literki PRGM.

Powinno być:

PGRM

- W trybie ręcznym wyświetlacz ten zmieniał się w światłowagę i był też wyświetlany tylko ten czas, który aktualnie nastawiono pokrętłem czasów umieszczonym tradycyjnie wokół bagnetu obiektywu. Dedykowanych lamp błyskowych można było używać także w trybie M nie zapominając o ręcznym ustawieniu migawki na czas 1/60 s lub dłuższy, i tak samo działał pomiar błysku TTL OTF z identycznymi wskazaniami przez wyświetlacz w celowniku.

Powinno być:
    w trybie ręcznym NIE był wyświetlany aktualny czas migawki, a jedynie światłowaga i info o korekcji ekspozycji.

Dedykowanych lamp błyskowych można było użyć w trybie M po ustawieniu migawki na 1/60 s, ale błyskały one pełną mocą.

Natomiast przy zdjęciach z dedykowanym fleszem w trybie automatyki programowej ustawiało się najmniejszy otwór przysłony na obiektywie, przełącznik trybów na PROGRAM, a aparat sam dobierał przesłonę

Żadna instrukE]cja obsługi w swoim tekście nie opisuje działania diody kontroli pracy lampy. Takie info jest jedynie w specyfikacji technicznej na końcu jednej z instrukcji.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Spec.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	1,45 MB
ID:	11537

Praca z lampą.

Nazwa:	Flash.jpg
Rozmiar:	654,2 KB
ID:	11538

Celownik w trybie Auto:

Nazwa:	Auto.jpg
Rozmiar:	204,1 KB
ID:	11539

Nazwa:	A.jpg
Rozmiar:	679,7 KB
ID:	11540

Celownik w trybie Program:

Nazwa:	P.jpg
Rozmiar:	282,1 KB
ID:	11541

Celownik w trybie M:

Nazwa:	Spot.jpg
Rozmiar:	210,0 KB
ID:	11542

Kompensacja ekspozycji:

Nazwa:	EV.jpg
Rozmiar:	690,3 KB
ID:	11543

Schemat (wstępnego, nie OTF) pomiaru światła:

Nazwa:	otf.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	448,2 KB
ID:	11544
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 31-03-2023 o 17:44
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów