Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Obiektyw 100-400. Co polecacie?

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektyw 100-400. Co polecacie?

400mm krótko i nie krótko, na pewno absolutne minimum. Na R można już coś cropować bo 30mpix. Do ptaków minimum, ale generalnie ogniskowa 100-400 jest mega uniwersalna. Nawet na placu zabaw możesz porobić portrety dziecku. Co do sportu to nie fociłem, ale próbując sobie wyobrazić to powinno być spoko te 400mm.

Co do obiektywu RF100-400 to mam od niedawna i w pochmurne dni gdzie słońce się nie przebija, albo ogólnie jest gruba czapa chmur niestety ISO 3200-6400 będzie standardem, wtedy można zapomnieć o cropowaniu, bo niestety jakość/ostrość strasznie spada. W słoneczne dni, albo takie jak teraz, że chmury szybko przelatują i jest raz słońce raz cień jest ok i można śmiało focić na tym f8 i ogniskowe 400mm (czasy 1/500s). ISO będzie na poziomie 100-1250 z grubsza (wczoraj właśnie fociłem w takich warunkach na spacerze rodzinnym). Sam obiektyw RF jest bardzo dobry wg mnie, gdyby nie to światło. To jego jedyna wada, za to ma ogromne zalety jak niska masa (tu bije na głowę konkurencję i to o wieki), stabilizacja na poziomie 4-5EV, szybki i celny AF. Ostrość oceniłbym na 8/10 (gdzie - nie miałem nigdy w ręku co prawda, ale patrząc po zdjęciach - RF100-500 ma 10/10). Do tego dochodzi ostrość łapana od 88cm (przy 100mm) i bodajże 1,2m na 400mm. To też ogromna zaleta.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 13-03-2023 o 16:06

Uprawnienia umieszczania postów