Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 138

Wątek: Testowanie optyki R, portal optyczne. Ostrość obiektywu, MTF.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Testowanie optyki R, portal optyczne. Ostrość obiektywu, MTF.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Wyparłem się to kilka lat temu Nikona bo mnie wq*wiał
    Jednak nie przywiązuje się mentalnie do żadnego logo. Kupuje to co mi dobrze mentalnie pasuje, to co sensownie wygląda. Gdy zależało mi na 1.2L (50 i 85) to była decyzja prosta. Wtedy nie było szkieł 1.2 chyba poza Canonem. A skakanie po ff już dla mnie nie ma sensu. Jeśli będę zmieniał canona to na średni format tylko.
    No i znowu się różnimy postrzeganiem rzeczywistości dookoła nas Bo ja mam sentyment do każdego aparatu, który używałem.

Przede wszystkim nie wybieram puszek , które "sensownie wyglądają" Wybieram tylko te, które robią dobre zdjęcia xD. Analogicznie z obiektywami, bo wyrosłem już z tych co mają f/1.2 - to przychodzi z wiekiem, uwierz na słowo xD
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-03-2023 o 13:58
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    No i znowu się różnimy postrzeganiem rzeczywistości dookoła nas Bo ja mam sentyment do każdego aparatu, który używałem.

Przede wszystkim nie wybieram puszek , które "sensownie wyglądają" Wybieram tylko te, które robią dobre zdjęcia xD. Analogicznie z obiektywami, bo wyrosłem już z tych co mają f/1.2 - to przychodzi z wiekiem, uwierz na słowo xD
    Wierzę, że 1.2 nie jest jakoś niezbędne a nawet 1.4 nie musi być.
    Ostatnio w sobotę, mieliśmy ciekawą dyskusje, było nas kilku z różnymi sprzętami. Co mnie zdziwiło to użytkownik dwusystemowy (utrzymuje się z foto) panasonic/Sony powiedział że pozbył się S1R na rzecz S5ii z racji tej że obraz S1R mimo że w testach miód no to nie był zadowolony z obrazka. Oczywiście można zawsze powiedzieć, że coś sobie umyślił ale no ma prawo pracować na sprzęcie który mu bardziej podchodzi. I chyba to jest ogólna prawda, że wybieramy pod siebie a nie pod kogoś.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

takie przypadki to wyjątki..
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

@candar

No i u Nikona są tańsze -ciemniejsze tele: 400/4.5, 800/6.3, 300/4 i 500/5.6

https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1431717-REG
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 10-03-2023 o 15:06

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    O tym, że canon w przyszłości jednym ruchem może odciąć użytkowników systemu RF od szkieł EF pisałem już TRZY lata temu. Znając politykę canona pójdą po trupach, aby podnieść sprzedaż szkieł z mocowaniem RF. Wystarczy drobna zmiana protokołu komunikacji ze szkłami EF, która spowoduje np. spowolnienie AF i FPS po podpięciu do puszek z mocowaniem RF i wszystko będzie pod płaszczykiem dbania o klienta
    Jasne i załatwią sobie samym rynek kamer filmowych nad którym pracowali lata żeby się przebić i uzyskać obecną pozycję. A jest to rynek nieporównywalnie trudniejszy niż pro-foto. Gdzie nikt nawet nie wierzył, że Canonowi się uda osiągnąć cokolwiek wśród uznanych tuzów. A teraz forumowy ekspert ogłasza, że jednym ruchem zniszczą to wszystko nad czym pracowali i w co zainwestowali miliony.
    Jak czytam te bzdety które wypisujesz to się zastanawiam czy naprawdę w to wierzysz czy ktoś jednak Ci płaci, bo nie może mi się pomieścić w głowie że można to wypisywać z własnej nieprzymuszonej woli.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jasne i załatwią sobie samym rynek kamer filmowych nad którym pracowali lata żeby się przebić i uzyskać obecną pozycję. A jest to rynek nieporównywalnie trudniejszy niż pro-foto. Gdzie nikt nawet nie wierzył, że Canonowi się uda osiągnąć cokolwiek wśród uznanych tuzów. A teraz forumowy ekspert ogłasza, że jednym ruchem zniszczą to wszystko nad czym pracowali i w co zainwestowali miliony.
    Jak czytam te bzdety które wypisujesz to się zastanawiam czy naprawdę w to wierzysz czy ktoś jednak Ci płaci, bo nie może mi się pomieścić w głowie że można to wypisywać z własnej nieprzymuszonej woli.
    Ale dlaczego mieliby sobie zaprzepaścić rynek kamer filmowych "jednym ruchem"? Akurat tego pewnie nie zrobią, a całej reszty- czemu nie?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam już nie wiem który temat lepszy, obliczeniowa czy "zamknięty" bagnet .

Chłopaki po co się męczyć, zmieniajcie. Życie jest za krótkie, by żyć byle jak!

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Sam już nie wiem który temat lepszy, obliczeniowa czy "zamknięty" bagnet .

Chłopaki po co się męczyć, zmieniajcie. Życie jest za krótkie, by żyć byle jak!
    No przecież te dwa wątki aż się proszą o połączenie, bo przecież obiektywy do RF chyba bez korekcji matematycznych w ogóle racji bytu nie mają, jak choćby ten nieszczęsny 16 mm f/2,8?

Żarty żartami, ale np. Tamron 100-400 jest świetny bez żadnego wsparcia korekcją w body, czy w DPP, a nawet nie ma CA na pełnej dziurze w przeciwieństwie do obiektywu Canona. Właśnie nie mając wsparcia korekcjami w body Sigma i Tamron postarali się robić obiektywy po prostu dobre optycznie bez nich.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Lublin

Panowie, dajcie sobie spokój z osobistymi wycieczkami, bo to się niepotrzebnie nakręca i rozkręca!

Wolny rynek polega na tym, że głosuje się de facto tylko portfelem, ale gadać można co się chce, i uzasadniać swoje decyzje zakupowe lub nie-zakupowe, bo nie zawsze, i nie każdy, jest dokładnie świadomy tego, w co się pakuje dokonując jakiegoś wyboru.

Komuś pasuje wywalać tryliony na szkła systemowe, bo je ma, i- odpukać- ma do czasu.

Ktoś jest takim purystą, że nie będzie ryzykował używania obiektywów od producentów niezależnych, lecz tylko te od producenta korpusu- i to jest jego sprawa.

Skoro więc inne spojrzenia na ten temat ich nie dotyczą, to po kiego wała kwestionują opinie i zastrzeżenia innych ludzi, którzy kierują się własnymi przemyśleniami, a przede wszystkim własnymi budżetami?

Ktoś tu jest skłonny zasponsorować mi R5 plus RF 100-500? Nie? To i dobrze, bo i tak nie chcę

Pełne uzależnienie

zamknięty bagnet to jest problem nie będzie youngnuo z bagnetem RF nie będzie obiektywów meike RF50mm nie będzie innych wspaniałych produktów, canon ma sporo tematów za kołnierzem - np. pozycjonowanie technologią matrycy ale to akurat chyba lekko zanika - ale zamnięty bagnet - chyba już wszyscy zrozumieli że bagnet jest zamknięty i nie jest to tajemnica - ten zamknięty bagnet to trochę taki nowy DR, tylko śmieszniej bo technologia matrycy jednak miała bezpośredni wpływ na zdjęcia

z mojego punktu widzenia implementacja nowego bagnetu jest bardzo udana, a zakupiony produkt spelnił moje amatorskie wymagania , nie mam planów zakupowych jeśli chodzi o obiektywy RF (no może kupię c100-500 ale podobnie jak ostatnio R5 przetestuję przed zakupem i sprawdzę czy spełnia moje amatorskie wymagania), wszystkie moje obiektywy działają i działają lepiej niż na lustrzance EF.
    EOS 3, 5D, R5

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów