Candar nie ma co bić piany. Apple też nigdy androida nie wprowadzi a ich pamięć ram do komputerów kosztuje astronomiczne pieniądze. Jak masz canona, to albo jesteś świadom co potrzebujesz i to masz w tym malutkim systemie RF ( plus przejściówka) lub idziesz gdzie indziej, tam gdzie Twoje potrzeby zostaną spełnione.
p.s Są tez inne szkła EF a nie tylko kobylaste sigmy. Nie ma co skrajnych przypadków pokazywać. bo takie EF 85L z przejściówką jest mniejsze i lżejsze od tej kobyły sigmy 85. Zresztą znam całą masę ludzi co kupuje wynalazki typu Sigma 105 pod sony czy kobylasty RF28-70 Znam tez masę ludzi co jedzie jeszcze na 5dIV/III a nawet 6D. nigdy nie gadamy o sprzęcie i o tym co w sklepie na półce.
Nie każdego stać na wymiany sprzętu, lub nie mają takich potrzeb. To że gdzieś jest lepiej, fajniej przyjemniej... no jest![]()
Ja zostałem w Canonie z prostego powodu. Od czasów 5dmkIII nie kupiłem ani jednej baterii, nowej lampy czy szkła! Jedyna inwestycja ( poza zmianą body) w system to tanie karty SD. Mam szkła RF ( mojej żony) i używam ich naprzemiennie z moimi starymi EF. Bardziej od tego że mam 35RF a 50 z EF i się pomylę przy przepinaniu martwi mnie malejąca z roku na rok ilość zleceń.
To że się Soniakowcy czy nikoniarze zachwycają się nowymi szkłami mnie szczerze grzeje. Tak samo mnie grzeją nowe szkła RF bo nie mam kasy na to.
Ja pasuje jeśli chodzi o przekonanie się jak to jest mieć aparat plus pełne półki w sklepie szkieł, do wyboru i koloru kótrych nie kupię. Może dla kogoś takie "zaplecze" jest szalenie ważne. Mi stykanie canonowskie 35 50 i 85 w torbie.