Cytat Zamieszczone przez dave88 Zobacz posta
Czasami podczas obróbki pojawia się na zdjęciu taka dziwna kratka. Znika ona gdy zrobię przybliżenie. o co tu może chodzić ?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2023-02-19 231532.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	77,5 KB
ID:	10672
To jest chyba dość typowe pasmowanie występujące w przejściach tonalnych. Zmieniając poziomy zmienia się płynność przejść tonalnych i robią się "schodki", bo program ma problem ze zróżnicowaniem sąsiadujących obszarów w skali RGB. W Photoshopie (mam 2 bardzo stare wersje) nie znalazłem funkcji na ustawianie ilości przejść tonalnych przy wypełnieniach gradientowych, więc robi to po swojemu, i często wychodzą pasma, a np. w Corelu jest taka funkcja, która nawet automatycznie zwiększa ilość przejść tonalnych, aby pasma się nie robiły.
Natomiast w Photoshopie przy obróbce tonalnej często mi dochodzi do tworzenia się pasmowań o wyglądzie pierścieni Newtona.

Częściowo może pomóc obróbka w formacie TIFF i na końcu konwersja do JPG, bo artefakty kompresji wpływają na płynność przejść uproszczając ich przebieg.

Jedyną, drukarską, metodą na usunięcie pasmowania jest dodanie ok. 2% szumu gaussowskiego.