Cytat Zamieszczone przez clavia Zobacz posta
Witajcie,
pisałam już na forum w kwestii obiektywu do makro, jednak postanowiłam skupić się na jednej dziedzinie z wszystkich, które lubię tj. zachody słońca. Zostawiam sobie z m42 28 i 55mm, pozostałe, o których wspominałam tj. 135, 200 i 300 na handel. 300tka właściwie już sprzedana.Mam jeszcze starego Tamrona 70-300 ale o nim nie wspominałam bo był na OLX wystawiony, ale zostawiam w razie w. Spacery będą w celu fotografii zachodów ale często w scenerii miejskiej i oczywiście ze statywu z głowica kulową (szukałam czegoś lekkiego by mieć zawsze przy sobie a jestem niską kobietą). Mam filtr polaryzacyjny i czy powinnam dokupić jakieś inne filtry? Wiem, że zapewne połówkowy szary ale nie wiem o jakiej wartości.
Zachody słońca na ogół robi się pod słońce, a wtedy filtr polaryzacyjny nie działa wcale. Najsilniejsze działanie polara jest w kierunku prostopadłym do kierunku słońca, a sporo słabsze, gdy ma się słońce w plecy. Natomiast filtry połówkowe, gradientowe, o różnej gradacji, na pewno się przydadzą. Najbardziej ekonomiczny byłby zestaw typu Cokin P, przy czym wcale niekoniecznym jest mocowanie adaptera na obiektywie, często wystarczy filtr trzymany w dłoni przyłożyć do obiektywu z lekkim odstępem, aby go nie porysować o gwint filtra na obiektywie.