Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
Przy dzisiejszych możliwościach matryc to jest prosta ścieżka, żeby z nich nie skorzystać - optymalna ekspozycja pod RAW ma bardzo mało wspólnego z optymalnym wyglądem JPG. U mnie więszkość surówek jest nieużywalnych bez poważniejszej obróbki.

p,paw
To IMHO zależy od wielu kwestii, w tym potrzeb danego użytkownika, jego indywidulanej "estetyki" postrzegania świata i obrazów i wielu innych indywidulanych cech.
Dla mnie dochodzi jeszcze kwestia z czego ten JPG jest wypluty (w sensie programu jaki go wypluwa), bo "surowy" JPG z RAW-a przerobionego domyślnymi algorytmami "świata Adobe" mi się nie podoba, ale ten ze "świata Canona" jest często OK, jeśli jeszcze lekko zmodyfikujemy Picture Style.

Naście lat temu jak zaczynałem tę zabawę, też chciałem wszystkie zdjęcia obrabiać, ale po jakimś czasie mi przeszło. Tak jak pisałem w innym wątku wszystkie zdjęcia samolotów, które publikuję są obrabiane, część zdjęć pozostałych również, ale zdecydowana większość jest nie ruszana (choć oczywiście do wydruku czasami lekko coś ruszę).