Zapewne masz rację
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lens review https://www.youtube.com/watch?v=W4o1Zad5YTw
![]()
Zapewne masz rację
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lens review https://www.youtube.com/watch?v=W4o1Zad5YTw
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 10-09-2023 o 12:30
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Soczewki są wypukłe lub wklęsłe, więc normalne jest, że zakrzywiają. Odwzorowanie prostoliniowe to wada optyczna, którą łatwo można symulować za pomocą optyki obliczeniowej.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Pojedyńcze soczewki zakszywiają, ale większość obiektywów jest rektalinearna i dystorsję są niewielkie.
Za czasów "analoga" nie było komputerów a mimo to robiono obiektywy dające się używać.
Odwzorowanie liniowe to nie wada, to zaleta.
Optykę obliczeniową zostawmy Janowi i astrofizykom
Problem polega na tym, że gdyby cały obraz drgał równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
Tu drgania są przesunięte w czasie.
Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 10-09-2023 o 15:40
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Lubię Cię, Kolego Mamrot (jadąc w Dolomity będę spał po drodze w hostelu Marmota w Innsbrucku), więc wyjaśnię, że z mojej strony to był taki złośliwy żart, nie mający nic a nic wyjaśnić Twój problem. Zgadzam się z Twoim podejrzeniem, że gównianość tego obiektywu powoduje niezdążanie z korekcją programową - coś jak gdy w streamie z netu nagle chwilowo zabraknie danych.
Obiektyw został stworzony dla rzeszy niedzielnych fotografów (bez żadnych negatywnych skojarzeń), którzy cieszą się z posiadania prawdziwego aparatu i nigdy nie będą robić zdjęć w RAWach oraz inaczej niż na A lub P. Takie możliwości miały kiedyś dobre kompakty, na przykład posiadany wciąż przeze mnie Lumix LX3. Ale rynek kompaktów zdechł i Canon usiłuje jeść w ten sposób kawałek tortu.
Konfucjusz
Też Cię lubię, ale ja mało kogo nie lubię.
A optyka obliczeniowa działa na mnie jak płachta na byka i już myślałem, że teorie Jana dokonały przerzutu na zdrową tkankę użytkowników.
Więc tak. Ja nie jestem użytkownikiem tego aparatu a nawet systemu RF.
Nie znam zaawansowanego menu i chciałem wykluczyć swój brak wiedzy. Może coś pominąłem.
Problem wystąpił u znajomej, której miałem pomoc w montażu rejestracji z imprezy rodzinnej.
Postanowiłem zdiagnozować organoleptycznie ten objaw i mi się nie udało.
Też nie mam nic z R, bo mam wystarczająco dużo dobrej jakości klamotów EF i nie widzę sensu wydawania pieniędzy na zaspokojenie fanbojowych kaprysów. Ale czytam sobie rozrywkowo i tak też się czasem wypowiadam. Chcę wnieść trochę humoru i zabawy w to miejsce, ale wszelkiego rodzaju gajowi dbają, żeby nie było za wesoło. Kretowiska, kretowiska...
Konfucjusz
Chyba zatrybiłem o co chodzi, przynajmniej tak mi się wydaje.
To jest rolling shutter, tylko nie zwykły liniowy do przeżycia ale powyginany.
Oprócz przesunięcia horyzontalnego dochodzi wertykalne,
tylko to pierwsze szczególnie na rogach potrafi być w innej fazie niż drugie.
Ave optyka obliczeniowa!!!!!!!
A jednak! Nawet zdrową tkankę niepostrzeżenie naruszają nitki pleśni obliczeniowej.
Konfucjusz