Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 105

Wątek: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Mam pytanie, nie znam niuansów tego systemu, może czegoś nie wiem i ktoś mnie uświadomi.
    Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Dotyczy on filmowania tym obiektywem na R6.
    Niezależnie od włączonej stabilizacji w aparacie czy obiektywie (wszystkie kombinacje), czy z ręki, czy na gimbalu
    przy rejestracji w ruchu, brzegi trzęsą się jak galareta.
    Problem polega na tym, że to nie cały obraz się trzęsie. Środek jest stabilny (tak do APS) a czym bliżej krawędzi tym gorzej.
    Na EF 35/2 IS wszystko jest w porządku, czyli to nie wina aparatu.
    Podejrzewam, że korekcja dystorsji może się nie wyrabiać, no ale R6 to nie jest antyk.
    Zapewne masz rację

Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lens review https://www.youtube.com/watch?v=W4o1Zad5YTw

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24-50c.JPG
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	86,2 KB
ID:	14951
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-09-2023 o 12:30
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Zapewne masz rację

Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lens review https://www.youtube.com/watch?v=W4o1Zad5YTw

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24-50c.JPG
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	86,2 KB
ID:	14951
    Już widzę, jak kolega Hubert zaraz wytłumaczy, że to przez nie użycie odpowiedniego narzędzia dostarczonego przez Canona, czyli korekcji obiektywu w korpusie. Może to i lepsze od naginania kombinerkami matrycy do tego obrazka
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Soczewki są wypukłe lub wklęsłe, więc normalne jest, że zakrzywiają. Odwzorowanie prostoliniowe to wada optyczna, którą łatwo można symulować za pomocą optyki obliczeniowej.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Soczewki są wypukłe lub wklęsłe, więc normalne jest, że zakrzywiają.
    Pojedyńcze soczewki zakszywiają, ale większość obiektywów jest rektalinearna i dystorsję są niewielkie.
    Za czasów "analoga" nie było komputerów a mimo to robiono obiektywy dające się używać.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Odwzorowanie prostoliniowe to wada optyczna, którą łatwo można symulować za pomocą optyki obliczeniowej.
    Odwzorowanie liniowe to nie wada, to zaleta.
    Optykę obliczeniową zostawmy Janowi i astrofizykom

Problem polega na tym, że gdyby cały obraz drgał równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
    Tu drgania są przesunięte w czasie.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 10-09-2023 o 15:40

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Problem polega na tym, że gdyby cały obrad drgań równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
    To musi być jakiś ficzer zaimplementowany w protokole RF, o którym sam Canon zapomniał
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    wieś, nie miasto

Pojedyńcze soczewki zakszywiają, ale większość obiektywów jest rektalinearna i dystorsję są niewielkie.
    Za czasów "analoga" nie było komputerów a mimo to robiono obiektywy dające się używać.

Odwzorowanie liniowe to nie wada, to zaleta.
    Optykę obliczeniową zostawmy Janowi i astrofizykom

Problem polega na tym, że gdyby cały obraz drgał równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
    Lubię Cię, Kolego Mamrot (jadąc w Dolomity będę spał po drodze w hostelu Marmota w Innsbrucku ), więc wyjaśnię, że z mojej strony to był taki złośliwy żart, nie mający nic a nic wyjaśnić Twój problem. Zgadzam się z Twoim podejrzeniem, że gównianość tego obiektywu powoduje niezdążanie z korekcją programową - coś jak gdy w streamie z netu nagle chwilowo zabraknie danych.

Obiektyw został stworzony dla rzeszy niedzielnych fotografów (bez żadnych negatywnych skojarzeń), którzy cieszą się z posiadania prawdziwego aparatu i nigdy nie będą robić zdjęć w RAWach oraz inaczej niż na A lub P. Takie możliwości miały kiedyś dobre kompakty, na przykład posiadany wciąż przeze mnie Lumix LX3. Ale rynek kompaktów zdechł i Canon usiłuje jeść w ten sposób kawałek tortu.
    Ja
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Też Cię lubię, ale ja mało kogo nie lubię.
    A optyka obliczeniowa działa na mnie jak płachta na byka i już myślałem, że teorie Jana dokonały przerzutu na zdrową tkankę użytkowników.
    Więc tak. Ja nie jestem użytkownikiem tego aparatu a nawet systemu RF.
    Nie znam zaawansowanego menu i chciałem wykluczyć swój brak wiedzy. Może coś pominąłem.
    Problem wystąpił u znajomej, której miałem pomoc w montażu rejestracji z imprezy rodzinnej.
    Postanowiłem zdiagnozować organoleptycznie ten objaw i mi się nie udało.

Miasto
    wieś, nie miasto

Też nie mam nic z R, bo mam wystarczająco dużo dobrej jakości klamotów EF i nie widzę sensu wydawania pieniędzy na zaspokojenie fanbojowych kaprysów. Ale czytam sobie rozrywkowo i tak też się czasem wypowiadam. Chcę wnieść trochę humoru i zabawy w to miejsce, ale wszelkiego rodzaju gajowi dbają, żeby nie było za wesoło. Kretowiska, kretowiska...
    Ja
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Chyba zatrybiłem o co chodzi, przynajmniej tak mi się wydaje.
    To jest rolling shutter, tylko nie zwykły liniowy do przeżycia ale powyginany.
    Oprócz przesunięcia horyzontalnego dochodzi wertykalne,
    tylko to pierwsze szczególnie na rogach potrafi być w innej fazie niż drugie.
    Ave optyka obliczeniowa!!!!!!!

Miasto
    wieś, nie miasto

A jednak! Nawet zdrową tkankę niepostrzeżenie naruszają nitki pleśni obliczeniowej.
    Ja
    Konfucjusz

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów