Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zamieszczone przez darekw1967
    Problem w tym, ze fotografie obrabiam w starszej wersji Photoshopa a po konwersji z Adobe DNG Convertera do DNG mam w tym DNG mega beczki i czarne rogi.
    Zastanawia mnie na ile korekcja do normalnej postaci obrazu psuje rzeczywisty obraz zgodny z dana ogniskowa.
    Czy ktos sprawdzal czy obraz z RF 20mm jest = EF 20mm z innego szkla ?
    Masakara z tą korekcją w Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM! Przecież to jest ewidentnie zoom pod APS-C.

Do Nikona Z6 mam na wakacyjne wypady malutki i cholernie ostry NIKON Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3 no i jest pod pełną klatkę bez żadnych korekcji i kupiłem go za 900zł w Interfoto.

Kilka fot z niego z Photoshopa po konwersji z Adobe DNG Convertera do DNG

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSC_3322 dng.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 10,96 MB
ID: 2103448

Nazwa: nikon Z6 camera RAW  24-50.PNG
Rozmiar: 901,9 KB
ID: 2103447

Nazwa: nikon Z6 camera RAW  24-50 cd.PNG
Rozmiar: 777,9 KB
ID: 2103449
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Hubert Multana
      Uzależniony
      • 2010
      • 665

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zamieszczone przez candar
      Masakara z tą korekcją w Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM! Przecież to jest ewidentnie zoom pod APS-C.
      No, prawie jak najnowszy flagowy ultraszerokokatny zoom od Sony za 13 tysiecy

--- Kolejny post ---

Ten obiektyw jest oficjalnie dedykowany do pelnej klatki a w praktyce nie kryje sensora FF.
      Przeciez to samo jest w RF 16 f2.8. Korygowane jednym kliknieciem w programie, 16mm liczone jest juz po korekcie.
      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• darekw1967
        Coś już napisał
        • 2010
        • 69

Zamieszczone przez szwayko
        Dlatego te szkła z taka dystorsją nigdy nie będą miały ostrych rogów nawet na f/8 f/11. Słabe do fotografii krajobrazowej a po to chyba są małe ciemne zoomy.
        Wszystko by bylo ok gdyby ten obiektyw pokrywal sensor FF.
        Niestety w rzeczywistosci nie pokrywa i ubytki sa dosc znaczne dla FF i bardziej to klasyfikuje sie do standardu RF-S.

Zmniejszanie rozmiaru szkla wbrew fizycznym ograniczeniom i postawienie glownie na soft daje niefajny obraz rozwoju tanszych i ciemniejszych szkiel RF.

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3410

Zamieszczone przez Hubert Multana
          Masz Sony fobię (wciskanie w każdym swoim wpisie tego producenta) i to się leczy xD

Może nie zauważyłeś, ale pisałem o budżetowym Nikonie Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3, który bez jakichkolwiek korekt programowych daje świetny obrazek jakościowo porównywany w testach do NIKKORA Z 24-70mm f/4 S
          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• darekw1967
            Coś już napisał
            • 2010
            • 69

Z tym korygowaniem jest roznie a ludzie maja rozne programy do obrobki fotografii.
            U mnie wyszly JAJA a stara wersja Pshopa i ACR nie ma w bazie obiektywów RF.
            Adobe Raw Converter stworzym mi DNG bez tych korekcji.
            Po wczytaniu do starej wersji oprogramowania jest beczka i paskudne rogi i trzeba recznie to prostowac.

Chodzi o to, ze te metody programowe nie zawsze zadzialaja i pozniej to wychodzi bokiem

Komentarz

• Hubert Multana
              Uzależniony
              • 2010
              • 665

Chodzi o to, ze te metody programowe nie zawsze zadzialaja i pozniej to wychodzi bokiem
              Dzialaja dobrze, po prostu korzystasz z nieodpowiednich narzedzi.
              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Komentarz

• darekw1967
                Coś już napisał
                • 2010
                • 69

Co nie zmienia faktu, ze budowanie obiektywów pod RF na FF z tak g... optyka jest wedlug mnie niepowazne.

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

CZy w instrukcji do RF 24-50 Canon napisał że trzeba jeszcze dokupić "odpowiednie narzędzia"?
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• g69
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 312

Czy cisniecie po Canonie za takie produkty to bedzie hejt czy marudzenie? a jak damy przyklady,że inny producent robi to lepiej to już akwizycja tej firmy..?? ..a ktos co broni tego wtracajac, ze w Sony gorzej to na zasadzie,że u was bija murzynow..?? ) Hubert ty tak serio uwazasz czy za takie wpisy dostane jakis sprzet do testowania na rok?? )

Komentarz

• Hubert Multana
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 665

CZy w instrukcji do RF 24-50 Canon napisał że trzeba jeszcze dokupić "odpowiednie narzędzia"?
                      Zakładam ze tak. Z tego co mi się wydaje Canon ma swój program do wywoływania rawow i także wydaje mi się, ze ma wbudowana opcje korekty która jest tu potrzebna.

To Ty korzystasz ze starej wersji programu która nie ma wsparcia dla nowych obiektywow. Miej pretensje do siebie tylko i wyłącznie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez g69
                      Hubert ty tak serio uwazasz czy za takie wpisy dostane jakis sprzet do testowania na rok?? )
                      Uwierz mi, jest mi więcej niż obojętne co się zadzieje w Twoim życiu

Komentarz

• bzdura1979
                        Bywalec
                        • 2015
                        • 128

Nie ma jak porównać UWA ze światłem 2.8 do ciemnego gluta Canona, który mimo mizernego zakresu i delikatnie mówiąc skromnych parametrów (6.3 na końcu, cud inżynierii) nie jest w stanie naświetlić całej klatki FF. To, co wyprawia Canon z segmentem konsumenckim, woła o pomstę do nieba i jeszcze im się odbije czkawką.

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Przeciez to samo jest w RF 16 f2.8. Korygowane jednym kliknieciem w programie, 16mm liczone jest juz po korekcie.
                          Zakładam ze tak. Z tego co mi się wydaje Canon ma swój program do wywoływania rawow i także wydaje mi się, ze ma wbudowana opcje korekty która jest tu potrzebna.
                          To Ty korzystasz ze starej wersji programu która nie ma wsparcia dla nowych obiektywow. Miej pretensje do siebie tylko i wyłącznie.

Wspaniały ciąg logiczny.
                          Oczekujemy, że w następnym kroku tego burzliwego rozwoju w teleobiektywach Canona będzie zaimplementowany standardowo Księżyc. A po aktualizacji oprogramowania dojdą ptaki z rejonu zamieszkania fotografa.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

No wiadomo ze jest wolny DPP, ale kto go uzywa. Nie ma warst, gradientu, normalnej korekty świateł. To podstawy. Korekta dystorsji nie jest lekarstwem na ostrość. W rogach nie ma ostrości na f/8 czy f/11
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

No wiadomo ze jest wolny DPP, ale kto go uzywa. Nie ma warst, gradientu, normalnej korekty świateł. To podstawy. Korekta dystorsji nie jest lekarstwem na ostrość. W rogach nie ma ostrości na f/8 czy f/11
                              Ja używam DPP, ale nie używam aż tak gównianej optyki
                              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• darekw1967
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 69

Zamieszczone przez g69
                                Czy cisniecie po Canonie za takie produkty to bedzie hejt czy marudzenie? a jak damy przyklady,że inny producent robi to lepiej to już akwizycja tej firmy..?? ..a ktos co broni tego wtracajac, ze w Sony gorzej to na zasadzie,że u was bija murzynow..?? ) Hubert ty tak serio uwazasz czy za takie wpisy dostane jakis sprzet do testowania na rok?? )
                                Focilem roznymi systemami i mialem kity jak i te lepsze szkla i nigdzie nie widzialem tak zlej ciemnej optyki jaka Canon dopuscil w FF dla RF.
                                Programowa korekta przy tak duzych dystorsjach ma jeden powazny problem. Nie uwzglednia optycznych roznic w tanich szklach.
                                Wiadomo, ze tanie szkla maja najwieszy rozrzut parametrów co prowadzi do dalszych recznych korekcji po... Tej pierwszej korekcji

Czytalem w jednym artykuje na temat kitowego szkla RF 24-105/4-7.1 i wyszlo, ze faktyczna ogniskowa po wszelkich korektach wyglada
                                ze mamy tak naprawde zakres okolo 28-105/4-7.1

Marketingowo lepiej brzmi zakres 24-105 niz 28-105.

Nie wiem czy tak naprawde jest bo najlepiej jak ktos to jeszcze sprawdzi czy tak rzeczywiscie jest

Komentarz

Pracuję...