Pokaż wyniki od 1 do 10 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

MMM - mógłybyś trochę więcej napisać na temat tego, że będzie za płasko. To, że ściana może mnie ograniczyć to rozumiem, ale to "płasko" nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    MMM - mógłybyś trochę więcej napisać na temat tego, że będzie za płasko. To, że ściana może mnie ograniczyć to rozumiem, ale to "płasko" nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć. Pozdrawiam.
    No normalnie :-). Przy szerokich kątach linie równoległe szybko zbiegają się w jeden punkt na zdjęciu. Im dłuższa ogniskowa tym bardziej spłaszcza się perspektywa a linie równoległe stają się również równoległe na zdjęciu. Przedmioty oddalone od siebie i sfotografowane teleobiektywem wydają się być na zdjęciu bliżej siebie niż są w rzeczywistości, to samo z częściami twarzy człowieka itd.
    Najbliższa odległość z jakiej używam 85mm to taka kiedy twarz fotografowanej osoby jest na wysokość połowy poziomego kadru. Jak chcę węższy kadr to zakładam 135L ale dopiero wtedy.
    Najdalsza odległość przy jakiej używam 85mm to taka kiedy stojący model zajmuje na wysokość cały pionowy kadr. Jeśli chcę szerzej to już lepiej zapiąć 50mm niż się odsuwać. Dlatego 135L ostatnio używam dość rzadko chociaż optycznie jest wspaniały i również dlatego 85mm jest najbardziej uniwersalną portretową ogniskową.

Wszystko po to żeby perspektywa i sposób widzenia modela były naturalne dla ludzkiego oka i lepszego kontaktu z modelem na fotografii. Oczywiście wszystko jest kwestią upodobań i tego jaki chce się osiągnąć efekt czy kompozycję tła co często wymusza użycie innego szkła.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-02-2009 o 01:03

Uprawnienia umieszczania postów