Strona 30 z 65 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

piotrek101
    Guest

Domyślnie

No właśnie posiadam ten obiektyw na 30D. Z wszelkich testów wychodzi, że jest to jeden z najostrzejszych obiektywów Canona i ma naprawdę super zakres, ale czegoś brakuje w tych zdjęciach.

Pewnie światła

Bardzo podoba mi się bokeh z 85-tki i strasznie mnie kusi.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    ale kolory i kontrast sa to te skladowe zdjecia ktore mozna spokojnie w programie graficznym "podkrecic"
    Mylisz kontrast na zdjęciu z kontrastem jako parametrem do ustawienia w programie graficznym. Szkło generuje kontrast lokalnie i jeśli jest bardzo słabe to jasne powierzchnie "świecą" na sąsiednie, generując efekt "halo". Owszem, są sposoby żeby to poprawić w PS, ale to nie takie proste, trzeba bawić się ręcznie i nie ma nic wspólnego z suwakiem "kontrast".

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Osobiscie bylem zachwycony zakresem 24-105 jak je mialem, ale potem okazalo sie ze to szklo jest okropnie nijakie. Focac nim mialem wrazenie ze foce kompaktem. Dlatego zeby wycisnac co najlepsze z lustrzanki to zoomy f/4 w zakresach portretowych powiedzmy 24-100 odpadaja.
    24-105 to jest idealne szkło na wycieczkę. Jak chcesz portrety to raczej 105mm żeby rozmyć tło. Zamieniłem swoje 24-105 na 24-70 tylko ze względu na mniejszą GO 2.8 do portretu i bardzo ładny bokeh jaki daje to szkło, a uniwersalny obiektyw "do wszystkiego" przestał być mi potrzebny.

piotrek101
    Guest

Domyślnie

Dużo myślałem także o 50 1.4 (jak w temacie), ale po lekturze tego i innych wątków oraz obejrzeniu stosu zdjęć, stwierdziłem że najpierw zaopatrzę się najpierw w 85-tkę, a dopiero później przy przypływie jakiś dodatkowych funduszy, w tę 50-tkę.

Wrzucajcie tu więcej fotekhttp://canon-board.info/showthread.php?t=30155

sXe
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Na wstepie, jako nowy forumowicz chcial bym wszystkich serdecznie przywitac (choc nie wiem czy jest to odpoiwednie miejsce...). Od jakiegos czasu wertuje to forum i wkoncu postanowilem sie zarejestrowac. Nie bede sie rozpisywal na temat samego forum, napomkne tylko ze jest mega! a ludzie pisza o konkretach a nie masle maslanym - gratuluje!

Wracajac do tematu dyskusji (ktora siega kozeniami az do ad 2006 ) - wlasnie tez sie przymiezam do kupienia szkielka do portretow. I juz jedna nogo bylem w sklepie zeby wychaczyc ta 85, ale cos mnie tchnelo ze spuszczona glowa wrocilem do domu...
    moje roztargnienie nie trwalo zbyt dlugo - na canon-board odszukalem ten watek i juz jedna reka wiaze buta druga koncze tego posta i smigam do sklepu - wielkie dzieki! i jeszcze raz serdecznie wszystkich witam

piotrek101
    Guest

Domyślnie

Zazdroszczę Ja jeszcze muszę się wstrzymać.

Tylko się nie przewróc i koniecznie wrzuć jakieś foty.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Udało się, dotarłem do końca, przekopałem się prawie przez dwa lata doświadczeń z tymi obiektywami. Na początku bylem zdecydowany na 85f1,8 ale przekonaliście mnie że najlepiej mieć oba :-D

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Ja tez zaczynam dochodzic do wniosku, ze 85 z 50 wspolgraja swietnie, dlatego warto miec oba.

PZDR

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFR Zobacz posta
    Ja tez zaczynam dochodzic do wniosku, ze 85 z 50 wspolgraja swietnie, dlatego warto miec oba.

PZDR
    msz 50 i 100 będą bardziej współgrały... różnica między 50 i 85 nie jet aż tak duża, żeby kupować oba
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    msz 50 i 100 będą bardziej współgrały... różnica między 50 i 85 nie jet aż tak duża, żeby kupować oba
    To zależy co kto lubi.. moim zdaniem doskonale ze soba współgrają.. mam oba i obydwu używam..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To zależy co kto lubi..
    Dokladnie. Mam 30 oraz 85 i jest pieknie ;-)

Strona 30 z 65 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów