Pokaż wyniki od 1 do 10 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    100mm to 100mm, zniekształcenie będzie takie samo. Portret można zrobić nawet obiektywem 10mm jeśli się zachowa odległość.
    używałeś 100 2.8 macro ? Ja to mam w robocie. Moje spostrzeżenia są takie,
    że to zniekształca mniej niż inne obiektywy nie-makro. Tam gdzie zwykły obiektyw powoduje wyraźną beczkę, ta setka w ogóle tego nie robi....
    zresztą obiektywy makro mają inną konstrukcję soczewek, tu niech się wypowie jakiś spec od optyki...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    używałeś 100 2.8 macro ? Ja to mam w robocie. Moje spostrzeżenia są takie,
    że to zniekształca mniej niż inne obiektywy nie-makro. Tam gdzie zwykły obiektyw powoduje wyraźną beczkę, ta setka w ogóle tego nie robi....
    Ale tu nie chodzi o beczkę ale o perspektywę, która inaczej wygląda jeśli różnymi ogniskowymi robi się ten sam kadr :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale tu nie chodzi o beczkę ale o perspektywę, która inaczej wygląda jeśli różnymi ogniskowymi robi się ten sam kadr :-)
    myślałem że była mowa również o beczce..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Najprościej bedzie, jak przyjmiesz zasadę, że portret robi się z ok. 1,5m niezależnie od obiektywu (absolutne min. to 1m, chyba, że chcesz osiągnąc efekty specjalne, górna granica nie jest tak istotna, ale za daleko też lepiej nie odchodzić). Ogniskowa określa tylko, czy portret będzie mniej lub bardziej ciasny.
    Ed.: Potrzebną ogniskową dla oczekiwanej "ciasności" portretu możesz łatwo policzyć. Na cropie ogniskowa/21mm = 1,5m - ogniskowa/dłuższy bok pola widzenia obiektywu. Oczywiście musisz zadbać o ujednolicenie jednostek. Z zoomami jest jeszcze ten problem, że ich ogniskowe są podawane dla nieskończoności. Niektóre konstrukcje mają mniejszą ogniskową przy mniejszych odległościach. Np. popularny kiedyś Tamron 28-200 z bliska miał na długim końcu tylko 135mm. Producenci podają często max. skalę odwzorowania obiektywu. Z podanej wyżej zależności i skali odwzorowania możesz wyliczyc faktyczną ogniskową dla małych odległości.
    100 2.8 macro - można podejść bliżej niż 1,5 metra.
    obiektywy macro są wyjątkiem od reguły (jeśli mowa o efekcie "beczki").
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 11-10-2008 o 20:45 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A który z tych obiektywów (z wątku - do cropa) polecalibyście przy fotografowaniu małego dziecka (od niemowlaka do ...), z zaznaczeniem, że również w mieszkaniu (w bloku, czyli naprawdę ograniczona przestrzeń). Z pozostałych to mam macro 100 2.8 (zawsze coś dłuższego w przypadku braku 85), więc bardziej rozważam tą 50, interesują mnie nie tylko ściśle portretowe zdjęcia, lecz także zdjęcia całej postaci. Czy może mnie ktoś, kto sam miał podobne wymagania utwierdzić w przekonaniu, że pięćdziesiątka to trafniejszy wybór?
    Dzięki

37bercik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    A który z tych obiektywów (z wątku - do cropa) polecalibyście przy fotografowaniu małego dziecka (od niemowlaka do ...), z zaznaczeniem, że również w mieszkaniu (w bloku, czyli naprawdę ograniczona przestrzeń). Z pozostałych to mam macro 100 2.8 (zawsze coś dłuższego w przypadku braku 85), więc bardziej rozważam tą 50, interesują mnie nie tylko ściśle portretowe zdjęcia, lecz także zdjęcia całej postaci. Czy może mnie ktoś, kto sam miał podobne wymagania utwierdzić w przekonaniu, że pięćdziesiątka to trafniejszy wybór?
    Dzięki

Do cropa lepsza 50tka, 85mm w pomieszczeniu na cropie to dość ciasno.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 37bercik Zobacz posta
    Do cropa lepsza 50tka, 85mm w pomieszczeniu na cropie to dość ciasno.
    Zgadza sie. Swego czasu rowniez zastanawialem sie ktory zakupic - 50 czy 85 - glownie do zdjec rodzinnych, portretowych (zona, dziecko...). Na strone 85 przewazal troche lepszy "obraz" oraz solidniejsza budowa szkla. Natomiast na strone 50 - ogniskowa. I to okazalo sie najwazniejszym argumentem... z 85 na cropie dla mnie bylo za "ciasno" jak i w mieszkaniu (gdzie nalezalo "wchodzic na sciane") jak i samym plenerze gdzie dzieciak musial isc wiele metrow przedemna Natomiast 50tka elegancko radzi sobie tu i tu. Tak wiec POLECAM!
    [ CANON EOS 400D ] [ C 17-55 3.5-5.6 ]

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    A który z tych obiektywów (z wątku - do cropa) polecalibyście przy fotografowaniu małego dziecka (od niemowlaka do ...), z zaznaczeniem, że również w mieszkaniu (w bloku, czyli naprawdę ograniczona przestrzeń). Dzięki
    Żaden. Do cropa i do zastosowań jakie wymieniłeś to polecam coś z tych:

35/2
    28/1.8
    sigma 30/1.4

Uprawnienia umieszczania postów