Czasami trafiają się większe koty...
50/1,4 f=3,5
Czasami trafiają się większe koty...
50/1,4 f=3,5
dobry ten kot, a tak wracajac do tematu to firmie Canon gratulujemy obiektywów stało ogniskowych, ktore daja nam tyle radosci:razz:
elan 7 + canon 85mm 1,8 USM + sigma 70-200 2,8 HSM + ilford, acros a czasem t-max podlany rodinalem
50 F1.4 (przy 2.0)
AF ustawiony na AI SERVO, 50-tka jak widać jest bardzo szybka.
Ostatnio edytowane przez axor ; 26-06-2006 o 00:04
Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
Musze zamienic swoje 50F/1.8 na to 1.4......
Pozdro.
Ja natomiast zmieniać nie będę. Kupię odrazu 1.4 :-DZamieszczone przez towersivy
Albo 1.8 tyle, że... 85mmFajne szkła, nie ma co...
Szkoda, tylko że crop dochodzi - chociaż nie zawsze...
No i kupiłem 85mm. Kurier przytachał dziś(wczoraj) pod wieczór (wrr.. światła już prawie nie było:-? ). Oczywiscie rodzinę przepędziłem na krótki spacer. Moje wrażeniastrosć tego szkła zupełnie traci na znaczeniu na rzecz przepięknych nieostrosci (nareszcie bokeh cudny). Druga sprawa to jestem chyba jakiś upośledzony na 1/100 ledwie co druga fotka nieporuszona. No nic trzeba ćwiczyć
Na f 5.6 1/100:
crop (widać, że trochę ruszone):
Miód malina bokeh przy f2.8 chociaż tło niezbyt ciekawe (nie mogę się doczekać przy ciekawym tle)
BTW wybaczcię tę fotkę odługosci 1000px ale nie mogłem się powstrzymać![]()
Ostatnio edytowane przez perqsista ; 08-07-2006 o 09:00
He he, ja po przesiadce z 17-85 z IS tez mialem ten problemZamieszczone przez perqsista
Ale dosc szybko sie przestawilem. Natomiast moja zona z racji tego, iz nie czesto bierze aparat w swoje rece, walczy z tym niemilosiernie
:wink:
85/1,6 w cropie daje 135mmi jest to idealna ogniskowa do pieknych ciasno kadrowanych portretow. W plenerze idealny w ciasnych pomieszczeniach mniej i tu warto moze zakupic 50/1,4 lub nawet 50/1,8- bedzie taniej. Zreszta w ciasnych pomieszczeniach, w reportazowych zdjeciach sprawdzi sie jasny zoom. 85mm to piekny i wzglednie tani obiektyw, najostrzejsze fotki dawal w analogu przy f.4- ale bardzo przyzwoite od 2,8. Naprawde dal sie uzyc od f.2. Mysle, ze z matryca bedzie zachowywal sie podobnie. Zreszta koledzy niejako to potwierdzaja. Mi bardziej sie podoba ogniskowa 135 ( w analogu), moze dlatego, ze od dawna miewalem takie obiektywy. 85mm w analogu nie pozwalal mi na ciasne portrety w zwiazku z dosc duza minimalna odlegloscia ostrzenia.Z cropem bedzie w sam raz.
Czesc.Ch.
czesc.Ch.
Analog ma "dusze".