a napiszecie też coś różnicy w ostrości i boke na tych szkłach?
a napiszecie też coś różnicy w ostrości i boke na tych szkłach?
Zobacz sobie galerie ze zdjęciami z tych obiektywów.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
50 na cropie = dokładnie 80 mm
Ostrość jest porównywalna wg mnie, a bokeh to kwestia gustu...
FF 85mm
Crop 50 mm
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Jedno jest pewne- do portretowania i tak trzeba mieć te dwa szkła - wiec tylko sprawa uzgodnienia kolejności zakupów![]()
Wczoraj dostalem 85mm sprawdzilem obydwa... no i tak jak wczesniej przekonalem sie do 85mm zamiast 50mm./.. tak teraz zachowam i jedno i drugie.... 50mm do szerszego kadru to idealna portretowka... 85mm do waskiego bije na glowe 50mm... ale przy szerszym kadrze jednak bardziej na FF pasuje mi 50m... tak wiec zgodze sie z przedmowca... do portretoweania obydwa te szkla powinny znalezc sie w zestawie....
oba szkła są świetne, jedne z najostrzejszych szkieł canona, piekny bokeh
wykonanie szału nie robi
od 4 miesięcy używam 85mm i chociaż ciasno to jest świetny, trzeba się przyzwyczaic, jak dla mnie 50mm jest duzo mniej poręczny do portretów
polecam 85mm
na cropie
EOS 40D, EOS 50e, 16-35mm 2.8L, 85mm 1.8
no ja wlasnie ciagle mysle, narazie mam zooma 16-35 teraz mysle o tele. mialem sigme 70-200 teraz może Lka...
50mm bym kupil ale na FF bo 35mm na kropie jest bajeczne
EOS 40D, EOS 50e, 16-35mm 2.8L, 85mm 1.8