Pokaż wyniki od 1 do 10 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    To może w końcu się zdecyduj ponieważ godzinę wcześniej twierdziłeś iż :

Może zamiast teoretyzować najpierw spróbuj wykonać dany rodzaj zdjęć konkretnym obiektywem, zamiast ogłaszać tego typu śmieszne teorie.
    NIe widze żadnej zmiany zdania... a jedynie dygresje.
    Kłania sie czytanie ze zrozumieniem - doczytaj zdanie do końca proszę... i patrz na całe, a nie wycinasz fragment. to sie nazywa dygresja bo walisz fanaberie szanowny kolego, że portretówka za loandszaftowe robi.

...da sie i 200mm ale czy to jest do tego? NIE. tak samo i 85mm da sie ale to nie jest do tego! i nie ma szans w 90% landszaftów w porównaniu nawet do 50mm nie móiąc że nie ma szans do 28mm.

a co do zdjęć wyobraź sobie że robiłem zdjęcia nawet 105mm które uwietczniały krajobraz...tylko że te 105 to jest może 0,1% wszystkich pozostałych. a 95% z nich t o 24-28mm.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ...walisz fanaberie szanowny kolego, że portretówka za loandszaftowe robi.
    Jakie znowu fanaberie? Stwierdziłeś jednoznacznie iż "na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu" i do tego się odniosłem. Nigdzie nie napisałem iż "portretówka za loandszaftowe robi", napisałem za to iż używając tego obiektywu także można wykonać zdjęcie pejzażu co negowałeś. Nigdzie także nie polecałem tego obiektywu jako "obiektyw pejzażowy", tak więc szanowny kolego to raczej Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Da się i jednym i drugim.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jakie znowu fanaberie? Stwierdziłeś jednoznacznie iż "na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu" i do tego się odniosłem. Nigdzie nie napisałem iż "portretówka za loandszaftowe robi", napisałem za to iż używając tego obiektywu także można wykonać zdjęcie pejzażu co negowałeś. Nigdzie także nie polecałem tego obiektywu jako "obiektyw pejzażowy", tak więc szanowny kolego to raczej Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Da się i jednym i drugim.
    widze że lubisz mieć swoje na wierzch. Niech ci będzie pójdziemy Twoim dziwnym tokiem rozumowania - wszystkim sie da zrobić landszaft od 8 do 1200mm... portret także od 8-1200. :-D

p.s. i nie zmianiełem zdania. tak jak Ci już 3 osoby tu piszą tak i ja powtórze 85mm nie jest do landszaftów. A dać sie da wszystko, ale to nie jest do tego.

a na koniec tej "wstrzemięźliwej" dyskusji, żeby nie przedłużać - Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu w plenerze :-)
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 19-06-2009 o 09:17
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uprawnienia umieszczania postów