Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

wiecie na 400mm też można trzasnąc landszaft...

zaraz sie okaże że 85 na cropie i 70-200 to szkła idealne do tego... no Panowie bez żartów.
    Landszaft to przedstawienie szerokiej sceny pejzarzu krajobrazu... ja wiem że zdarza sie ze gdzies tam dalej co ciekawego i sie zumuje...ale to tylko sie zdara. A robienie np 2-3 osób na tle plazy 85mm na cropie to trzeba byc pewnie z 12-14 m od ludzi a to nie zawsze ośiągalne.

Wszystkim sie da zrobic landszaft to tak jak i robić portret 14mm... tez sie da... ale...
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    Wszystkim sie da zrobic landszaft...
    To może w końcu się zdecyduj ponieważ godzinę wcześniej twierdziłeś iż :

...na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu...
    Może zamiast teoretyzować najpierw spróbuj wykonać dany rodzaj zdjęć konkretnym obiektywem, zamiast ogłaszać tego typu śmieszne teorie.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta

Może zamiast teoretyzować najpierw spróbuj wykonać dany rodzaj zdjęć konkretnym obiektywem, zamiast ogłaszać tego typu śmieszne teorie.
    Czasami moze sie wydawac, ze ktos *******y plecie... (bez urazy), czy kolega powiedzial cos co by bylo nieprawda?
    Dobrze prawi, od biedy tele tez mozna pyknac landszaft i co z tego? Czy to oznacza, ze od dzisiaj bedzie kupowac tele do landszaftow?

Wszystko mozna na sile, kolazowa tez przez las sie przejedzie jak trzeba... raz drugi, ale czy to oznacza, ze jak ktos lubi jazde rowerem po lesie to kupuje kolarke?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

NIe widze żadnej zmiany zdania... a jedynie dygresje.
    Kłania sie czytanie ze zrozumieniem - doczytaj zdanie do końca proszę... i patrz na całe, a nie wycinasz fragment. to sie nazywa dygresja bo walisz fanaberie szanowny kolego, że portretówka za loandszaftowe robi.

...da sie i 200mm ale czy to jest do tego? NIE. tak samo i 85mm da sie ale to nie jest do tego! i nie ma szans w 90% landszaftów w porównaniu nawet do 50mm nie móiąc że nie ma szans do 28mm.

a co do zdjęć wyobraź sobie że robiłem zdjęcia nawet 105mm które uwietczniały krajobraz...tylko że te 105 to jest może 0,1% wszystkich pozostałych. a 95% z nich t o 24-28mm.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    To dobra decyzja. Z czasem AF 50tki może cię wnerwiać, a wtedy to już tylko L. Choć w miejsce 50mm moze 35. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.
    Pod "jedynką" też ten AF taki super pewny nie jest? Liczyłem na cokolwiek lepszą pracę w stosunku do takiego 20D...

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem 85mm i sprzedałem, Bardzo za nią tęsknię chociaż to nie osiemnastka .
    świetne,piękne szkło, jak dla mnie w plener nie użyteczna za bardzo, w pomieszczeniach z lampą studyjną -ciasne portrety, przedmioty -nie zastąpiona - kiedyś na pewno ją kupię ponownie. w tej chwili zamieniam 50 f/1.8 na 50/f.14. -dla mnie bardziej użyteczny obiektyw - niestety nie tak śliczny jak 85mm
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

...walisz fanaberie szanowny kolego, że portretówka za loandszaftowe robi.
    Jakie znowu fanaberie? Stwierdziłeś jednoznacznie iż "na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu" i do tego się odniosłem. Nigdzie nie napisałem iż "portretówka za loandszaftowe robi", napisałem za to iż używając tego obiektywu także można wykonać zdjęcie pejzażu co negowałeś. Nigdzie także nie polecałem tego obiektywu jako "obiektyw pejzażowy", tak więc szanowny kolego to raczej Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Da się i jednym i drugim.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

pewnie ze sie da. tylko jaki bedzie efekt to juz inna sprawa.
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Czasami moze sie wydawac, ze ktos *******y plecie... (bez urazy), czy kolega powiedzial cos co by bylo nieprawda?
    Dobrze prawi, od biedy tele tez mozna pyknac landszaft i co z tego? Czy to oznacza, ze od dzisiaj bedzie kupowac tele do landszaftow?
    Jakie od biedy??? Teleobiektywem robi się świetne zdjęcia krajobrazowe, świetne efekty uzyskuje się często używając ogniskowych rzędu 400mm. Obejrzyj sobie galerię kolegi z CB http://bacaj.digart.pl i na przyszłość proponuję trochę więcej wstrzemięźliwości w wygłaszaniu opinii z dziedziny o której ma się nie za duże pojęcie...

Domyślnie

Jakie znowu fanaberie? Stwierdziłeś jednoznacznie iż "na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu" i do tego się odniosłem. Nigdzie nie napisałem iż "portretówka za loandszaftowe robi", napisałem za to iż używając tego obiektywu także można wykonać zdjęcie pejzażu co negowałeś. Nigdzie także nie polecałem tego obiektywu jako "obiektyw pejzażowy", tak więc szanowny kolego to raczej Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Da się i jednym i drugim.
    widze że lubisz mieć swoje na wierzch. Niech ci będzie pójdziemy Twoim dziwnym tokiem rozumowania - wszystkim sie da zrobić landszaft od 8 do 1200mm... portret także od 8-1200. :-D

p.s. i nie zmianiełem zdania. tak jak Ci już 3 osoby tu piszą tak i ja powtórze 85mm nie jest do landszaftów. A dać sie da wszystko, ale to nie jest do tego.

a na koniec tej "wstrzemięźliwej" dyskusji, żeby nie przedłużać - Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu w plenerze :-)
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 19-06-2009 o 09:17

Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów