Strona 43 z 65 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    No to ja mam szczescie bo moja 50tka jest ostra od pelnej dziury, zdjecie na 1.4:
    Zdjęcie bardzo ładne, ale ocenianie ostrości na takiej miniaturce, w dodatku pewnie wyostrzanej, to raczej ciężka sprawa

Domyślnie

Przyznaję się bez bicia...na cropa
    Dodam jednak, że śluby raczej sporadycznie, natomiast ostatnio bardzo kręci mnie portret. Niepokoją mnie jednak opinie na temat 50mm...widzę, że w porównaniu z 85 jest raczej "wadliwy"
    Agencja Fotograficzna PerfectShot - www.perfectshot.pl
    PerfectLove - fotografia ślubna - www.perfectlove.pl

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurol Zobacz posta
    Przyznaję się bez bicia...na cropa
    Dodam jednak, że śluby raczej sporadycznie, natomiast ostatnio bardzo kręci mnie portret. Niepokoją mnie jednak opinie na temat 50mm...widzę, że w porównaniu z 85 jest raczej "wadliwy"
    Wadliwy?? Niee. Na pewno nie. On jest po prostu troszkę gorzej wykonany. Wysuwa mu się mordka i nie ma pełnego usma tylko micro. Przez to trochę wolniej ostrzy niż 85 ale i tak nie jest źle z tym ostrzeniem. 50 ma też zalety, jest jaśniejsza niż 85 i jest szersza od 85. Do portretów bardzo dobrze się nadaje. Pooglądaj sobie foty. Obydwa szkła są dobre, a na cropa imo 50 lepsza. Najlepiej jedź do sklepu zaczep oba i porównaj.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 50mm f 1.4 czy 85mm - POMOCY !!!

Witam,
    Z uwagi na wyjazd wakacyjny muszę pojąc trudną decyzję odnoście szkła. Oczywiście zastanawiam się nad 50mm 1.4 vs. 85mm1.8. Od waru zaznaczam, że przeczytałem cały uff… wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=11854&page=43 i całkowicie zgłupiałem. Poradźcie na oba mnie nie stać w tej chwili. Jadę na wakacje gdzie będę fotografował plenery, no i swoje dzieciaki. Nie mam żądnej stalki na stanie. To co mam znajduje się w stopce.
    Pytanie jest takie:
    - czy 85mm nie będzie za wąski, biorąc pod uwagę cropa (C20D)
    - czy 50mm z kolei nadawał się będzie do portretów wąskich w plenerze przy malej odległości od twarzy mogą się chyba pojawić zniekształcenia.
    .Sam już nie wiem co mam zrobić, a decyzję muszę podjąć dziś
    pozdrawiam
    Canon 5D Mk II + grip |50 f/1.4|85 f/1.8|17-40 f/4.0 L USM |24-70 f/2.8 L USM |70-200 f/2.8 L IS USM | 580 EX | Lowepro CompuTrekker AW | Manfrotto 190 NAT + 141RCNAT |

arturkidon.com

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

50 1.4 jest całkiem ok na cropie. 85 jest chyba nawet lepsza jeżeli możesz sie trochę cofnąć albo fotografujesz głównie na zewnątrz (ja miałem 100 2.0 - świetny obiektyw, ale dla mnie wtedy na 350D był trochę za długi; teraz bym sie go nie pozbywał).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

jezeli przeczytales 43 strony i dalej nie wiesz to zacznij czytac od poczatku bo nikt niemoze podjac decyzji za ciebie
    p.s. stoje przed tym samym dylematem ale narazie zapodam 50tke a pozniej 85,zreszta kiedys mialem oba.50tka to tak najblizej z okolo 1m jezeli chcesz uniknac znieksztalcen.
    jezeli foto wewnatrz to50tka jezeli plener to tylko 85

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arthx Zobacz posta
    Witam,
    Z uwagi na wyjazd wakacyjny muszę pojąc trudną decyzję odnoście szkła. Oczywiście zastanawiam się nad 50mm 1.4 vs. 85mm1.8. Od waru zaznaczam, że przeczytałem cały uff… wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=11854&page=43 i całkowicie zgłupiałem. Poradźcie na oba mnie nie stać w tej chwili. Jadę na wakacje gdzie będę fotografował plenery, no i swoje dzieciaki. Nie mam żądnej stalki na stanie. To co mam znajduje się w stopce.
    Pytanie jest takie:
    - czy 85mm nie będzie za wąski, biorąc pod uwagę cropa (C20D)
    - czy 50mm z kolei nadawał się będzie do portretów wąskich w plenerze przy malej odległości od twarzy mogą się chyba pojawić zniekształcenia.
    .Sam już nie wiem co mam zrobić, a decyzję muszę podjąć dziś
    pozdrawiam
    Z stopki wynika, że możesz sobie zasymulować te ogniskowe. Moja opinia jest taka, że do tego co potrzebujesz to 85mm będzie za wąsko, ale wydaje mi się, że nawet 50mm może okazać się średnie. Co do zniekształceń to nie przesadzaj, na aps-c aż tak ich nie widać. Z wymienionych przez Ciebie ogniskowych wybrałbym 50mm, od siebie polecam 28mm, chociaż na zewnątrz trzeba się liczyć z aberracjami.

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

no ale jezeli kolezka chce robic ciasne portrety i to w plenerze to chyba z ta 28ka to maly niewypal

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Cool 85~50

Ja bym na Twoim miejscu wybrał 50-tkę. Powinna być bardziej uniwersalna niż 85-tka. 85mm*1,6 to już tele.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    no ale jezeli kolezka chce robic ciasne portrety i to w plenerze to chyba z ta 28ka to maly niewypal
    Napisal tak:

Cytat Zamieszczone przez Arthx Zobacz posta
    Jadę na wakacje gdzie będę fotografował plenery, no i swoje dzieciaki.
    Plener - pewnie krajobraz, czyli szersza ogniskowa wskazana (przynajmniej dla nazwijmy to typowego podejścia, nie mówię, że tele jest złe do krajobrazów), a 28mm na kropie do portretu też się nada, chociaż będą zniekształcenia jeżeli blisko stąd moja rada.

Strona 43 z 65 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów