Strona 41 z 65 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    osobiscie rozumiem potrzebe stosowania oslon w pracy przy mocnym sloncu itp, ale po co oslona kolesiowi focacemu slub w kosciele czy podobne sytuacje?
    Nazwa przeciwsłoneczna jest myląca.Ale tak sie ten detal nazywa.Pewnie dlatego że na poczatku fotografii słońce było głównym dla niej żródłem światła,a własnie wtedy ten element powstał.Ze wzgledu na obecną funkcję nazwać nalezałoby przeciwświetlna ale to jeszcze smieszniej chociaż prawdziwie.Osłona ta chroni przed swiatłem które "psuje".Nie jest istotne żródło światla,czy to słonce czy flash,świece, żarowe ,łukowe,kominek,jarzeniówka rtęciówka,witraze itd,itd..Kazde światło wpadajace nieodpowiednim torem szkodzi.W cyfrze jest to bardziej ważne niż w analogu ze względu na różnice w budowie matrycy a filmu.Pozdrawiam. nawiasem mówiąc [to jak na przekór] własnie słońce swieci promieniami praktycznie równoległymi.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-03-2009 o 19:48

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anger Zobacz posta
    O ile osłona dla 50 1,4 to rzecz niezbędna - dla zabezpieczenia szkła, to do solidnie wykonanej 85mm nie jest IMHO koniecznością.
    Tylko jakbyś nie zauważył osłona przeciwsłoneczna nie służy tylko i wyłącznie do zabezpieczenia obiektywu przed urazami mechanicznymi. Ma ona także drugą funkcję - chroni przed odbiciami i refleksami świetlnymi.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 06-03-2009 o 19:47
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar anger
    Miasto
    somewhere

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Tylko jakbyś nie zauważył osłona przeciwsłoneczna nie służy tylko i wyłącznie do zabezpieczenia obiektywu przed urazami mechanicznymi. Ma ona także drugą funkcję - chroni przed odbiciami i refleksami świetlnymi.
    ...w 85-tce, która blików łapie mało....

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

To akurat jest pojęciem względnym.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 07-03-2009 o 00:13
    EOS + Speedlite

Domyślnie

jak się uprzesz to łapie, ciężko o to, ale jednak sie da
    "złe światło" to nie tylko blinki, dochodzi spadek kontrastu ;p

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    osobiscie rozumiem potrzebe stosowania oslon w pracy przy mocnym sloncu itp, ale po co oslona kolesiowi focacemu slub w kosciele czy podobne sytuacje?
    Ja staram się zawsze używać osłony, nawet gdy słońce nie świeci.
    Powód jest prosty.
    Szkło bez osłony jest podatne na bezpośrednie dotykanie przedniej soczewki(co wiąże się z późniejszym dodatkowym czyszczeniem itd).
    Tak więc ten kawałek plastiku zmniejsza ryzyko mechanicznego uszkodzenia dając większy komfort focenia, gdyż nie myśli się tak o szkle.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 07-03-2009 o 14:38
    5D + L

Dopiero zaczyna Awatar anger
    Miasto
    somewhere

Domyślnie

Ja osłon używam głównie w deszczu i na dużym słońcu. Na co dzień nie noszę, wolę mniej klamotów w torbie. Zawsze nosiłem tylko na wzmiankowanej 50-tce. Ona jakoś tak krucho wygląda.

studentmibm1
    Guest

Domyślnie

Mialbym prosbe . Moglby ktos wrzucic tutaj kilka rawow z 50/1.4 na przyslonach 1.4-2 (z 30d/40d)?
    Caly czas mysle nad tym szkielkiem, bo brakuje mi czegos choc odrobine szerszego od mojej 85. A w necie sprzeczne opinie, jedni pisza ze na 1.4 raczej nie uzwalne, a inni ze daja rade i juz nie wiem co o tym myslec.
    Bylbym wdzieczne za te rawy.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studentmibm1 Zobacz posta
    A w necie sprzeczne opinie, jedni pisza ze na 1.4 raczej nie uzwalne, a inni ze daja rade i juz nie wiem co o tym myslec.
    Ocena używalności tego obiektywu na f/1.4 zależy od tego z jakiego egzemplarza te RAWy ci ktoś wyśle, więc twoje wątpliwości mogą nie zostać rozwiane :-). Na podstawie tego co widziałem na swoich egzemplarzach mogę tylko powiedzieć że przy f/1.4 była katastrofa, szczególnie pod światło. Natomiast tu na forum już widziałem sample z jakiegoś przebranego z wielu sztuk i wyglądało to lepiej. To znaczy że trochę lepsze egzemplarze jednak istnieją :-).

Zablokowany

Domyślnie

mogłeś też widzieś poprzebierane sample-nikt nie będzie się chwalić gniotem...

Co do osłony przeciwsłonecznej-dla mnie jest bardziej przeciwdeszczowa-w słońcu przeszkadza jak mam załozony polar kołowy ;/

Strona 41 z 65 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów