Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    a czy warto brać na cropie 50tkę 1,4 gdy ma się 28mm i 85mm ?
    Oczywiście. Żaden z tych obiektywów nie da ci takiego kąta widzenia jak 50mm. 85mm w małym obrazku (50 na cropie) to absolutnie podstawa w portrecie. Można nie mieć niczego ale 85mm w tym typie fotografii jest podstawowym szkłem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    chodzi ot o czy podejście bliżej z 28mką zastąpi 5otkę... chodzi mi o jakość
    Czy czasem lepszy efekt nie uzyslamy odchodzac nieco dalej z 85?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Czy czasem lepszy efekt nie uzyslamy odchodzac nieco dalej z 85?
    No generalnie lepszy, tylko że po pierwsze może nie dać się odejść już tak daleko bo np. za plecami jest ściana, a po drugie z daleka będzie najczęściej za płasko.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

MMM - mógłybyś trochę więcej napisać na temat tego, że będzie za płasko. To, że ściana może mnie ograniczyć to rozumiem, ale to "płasko" nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Zdjęcia z pleneru miałeś ruszone 70-200? To po nocach to focisz?
    No niestety, nie mam stabilnych rąk - szczególniej po dłuższym używaniu tego zestawu. Przy 200mm i 1/160 zauważalne poruszenia robię.. A tak się składa, że 200mm to moja ulubiona ogniskowa jeśli chodzi o ten obiektyw w plenerze ;-)
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    MMM - mógłybyś trochę więcej napisać na temat tego, że będzie za płasko. To, że ściana może mnie ograniczyć to rozumiem, ale to "płasko" nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć. Pozdrawiam.
    No normalnie :-). Przy szerokich kątach linie równoległe szybko zbiegają się w jeden punkt na zdjęciu. Im dłuższa ogniskowa tym bardziej spłaszcza się perspektywa a linie równoległe stają się również równoległe na zdjęciu. Przedmioty oddalone od siebie i sfotografowane teleobiektywem wydają się być na zdjęciu bliżej siebie niż są w rzeczywistości, to samo z częściami twarzy człowieka itd.
    Najbliższa odległość z jakiej używam 85mm to taka kiedy twarz fotografowanej osoby jest na wysokość połowy poziomego kadru. Jak chcę węższy kadr to zakładam 135L ale dopiero wtedy.
    Najdalsza odległość przy jakiej używam 85mm to taka kiedy stojący model zajmuje na wysokość cały pionowy kadr. Jeśli chcę szerzej to już lepiej zapiąć 50mm niż się odsuwać. Dlatego 135L ostatnio używam dość rzadko chociaż optycznie jest wspaniały i również dlatego 85mm jest najbardziej uniwersalną portretową ogniskową.

Wszystko po to żeby perspektywa i sposób widzenia modela były naturalne dla ludzkiego oka i lepszego kontaktu z modelem na fotografii. Oczywiście wszystko jest kwestią upodobań i tego jaki chce się osiągnąć efekt czy kompozycję tła co często wymusza użycie innego szkła.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-02-2009 o 01:03

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    w 15/2,8 mordka wysuwa się ~~ 3mm ,jest to prawdopodobnie najmniej wysuwająca się mordka ze wszystkich stałek Canona
    jak ktoś pisał wcześniej w 85 nie wysuwa się w ogóle, chyba ze miałeś na myśli najmniej wysuwającą się z wysuwających ;-)
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam go od 2 dni, jednak dopiero dzisiaj udalo mi sie wyjsc z nim na chwile poza dom
    Naprawde jestem strasznie zadowolony, szklo faktycznie ma w sobie cos niesamowitego Na dole dwa ogolnie pierwsze poza testowymi w domu strzaly, zwykle pierwsze 'spacerowki'. A tak wogole kupilem nowy i jest bez wad FF/BF czasami AF nie celnie, ale przeciez to nie jest perfekcyjne szklo...(zreszta pewnie poruszone foto bylo, a nie pudlo AF)

Moja najlepsza modelka - bez flasha oczywiscie, bo ja juz pisalem wczesniej, zawsze oczy zamyka Zreszta z takim swiatlem to mozna sobie darowac lampe (ps. swiatelko w oku, to oczywiscie slonce w oknie)

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

MMM - dzięki. Zdążyłem to faktycznie wcześniej zauważyć, gdyż często "mieszam' 50 i 80 mm, ale nie wiedziałem jak bym to miał opisać. Teraz już potrafię. Dzięki i pozdrawiam.
    W jakimś wątku ktoś pokazywał zdjęcia tego samego obiektu wykonane różnymi ogniskowymi ( oczywiście ten obiekt na zdjęciach miał taką sama wielkość ). Test ten pokazywał właśnie jak zmienia się perspektywa.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

MMM - rozumiem że mówisz o foceniu takimi ogniskowymi na Full Frame ?

Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów