MMM - mógłybyś trochę więcej napisać na temat tego, że będzie za płasko. To, że ściana może mnie ograniczyć to rozumiem, ale to "płasko" nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć. Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
No normalnie :-). Przy szerokich kątach linie równoległe szybko zbiegają się w jeden punkt na zdjęciu. Im dłuższa ogniskowa tym bardziej spłaszcza się perspektywa a linie równoległe stają się również równoległe na zdjęciu. Przedmioty oddalone od siebie i sfotografowane teleobiektywem wydają się być na zdjęciu bliżej siebie niż są w rzeczywistości, to samo z częściami twarzy człowieka itd.
Najbliższa odległość z jakiej używam 85mm to taka kiedy twarz fotografowanej osoby jest na wysokość połowy poziomego kadru. Jak chcę węższy kadr to zakładam 135L ale dopiero wtedy.
Najdalsza odległość przy jakiej używam 85mm to taka kiedy stojący model zajmuje na wysokość cały pionowy kadr. Jeśli chcę szerzej to już lepiej zapiąć 50mm niż się odsuwać. Dlatego 135L ostatnio używam dość rzadko chociaż optycznie jest wspaniały i również dlatego 85mm jest najbardziej uniwersalną portretową ogniskową.
Wszystko po to żeby perspektywa i sposób widzenia modela były naturalne dla ludzkiego oka i lepszego kontaktu z modelem na fotografii. Oczywiście wszystko jest kwestią upodobań i tego jaki chce się osiągnąć efekt czy kompozycję tła co często wymusza użycie innego szkła.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-02-2009 o 01:03
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Mam go od 2 dni, jednak dopiero dzisiaj udalo mi sie wyjsc z nim na chwile poza dom
Naprawde jestem strasznie zadowolony, szklo faktycznie ma w sobie cos niesamowitegoNa dole dwa ogolnie pierwsze poza testowymi w domu strzaly, zwykle pierwsze 'spacerowki'. A tak wogole kupilem nowy i jest bez wad FF/BF czasami AF nie celnie, ale przeciez to nie jest perfekcyjne szklo...(zreszta pewnie poruszone foto bylo, a nie pudlo AF)
Moja najlepsza modelka - bez flasha oczywiscie, bo ja juz pisalem wczesniej, zawsze oczy zamykaZreszta z takim swiatlem to mozna sobie darowac lampe
(ps. swiatelko w oku, to oczywiscie slonce w oknie)
MMM - dzięki. Zdążyłem to faktycznie wcześniej zauważyć, gdyż często "mieszam' 50 i 80 mm, ale nie wiedziałem jak bym to miał opisać. Teraz już potrafię. Dzięki i pozdrawiam.
W jakimś wątku ktoś pokazywał zdjęcia tego samego obiektu wykonane różnymi ogniskowymi ( oczywiście ten obiekt na zdjęciach miał taką sama wielkość ). Test ten pokazywał właśnie jak zmienia się perspektywa.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
MMM - rozumiem że mówisz o foceniu takimi ogniskowymi na Full Frame ?