Za 1060? Nie wierzę. W życiu.
Za 1060? Nie wierzę. W życiu.
A mam pytanko do posiadaczy 85tki..f/1,8...... Mój egz. chodzi bardzo ładnie, ostrzy w punkt nie ma ff/bf AF chodzi ok, ostrość na 1,8 przyzwoita ale.... właśnie coś w nim GRUCHA... Jak go przechylam lekko potrząsam wygląda tak jakby się soczewki ruszały albo gruchały listki przysłony ? ... Czy ten typ tak ma że tam pogruchuje sobie w środku ? Czy z moim jest coś nie tak ?
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
jeżeli komus tez grucha to proszę tu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44680
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Ja mam inne szybkie pytanie - Czy ktos z userow 85 1.8 uzywa zamiennika oslony przeciwslonecznej? Pytam, bo mocowanie oslony w 85 jest inne niz pozostale moje szkla (cienki rowek mocowania) i obawiam sie, ze zamiennik moze slabiej trzymac niz oryginal.
Czy jest sens brac org czy kupic zamiennik?
Oryginały mam do wszystkich obiektywów oprócz 50mm/1,4, na tym szkle mam zamiennik. I jakoś nie zauważyłem luzów/gorszego spasowania/negatywnego wpływu na zdjęcia. W żadnym stopniu nie odbija się na moim zdrowiu, za to bardzo pozytywnie odbiło się na funduszach.
Inna sprawa, że do 85mm jest faktycznie nietypowa osłona, z dwoma zatrzaskami. Nie miałem w ręku zamienników, ale oryginał też nie robi dobrego wrażenia. Łatwo spada, zakładanie wymaga większej uwagi niż wkręcane osłony.
Miałem możliwość "przetestowania" zamiennika ET-65 III i tak jak napisałem powyżej spasowanie osłony było dalekie od doskonałości co przekładało się na nagminne problemy z zamocowaniem/zdjęciem osłony z mocowania.
Nie wydaje mi się iż przy cenie oryginału wynoszącej ok. 100 zł zakup zamiennika za ok. 50 zł jest jakąś super oszczędnością (oczywiście rozmawiamy o ET-65 II/III)
Bzdura. Mam trzy oryginalne osłony serii ET-65 (2 x ET-65 III i ET-65 II) i żadna z nich nie spada z mocowania. Zakładanie wcale nie wymaga większej uwagi - moim zdaniem ten (bazujący na zatrzaskach) system mocowania osłony jest równie pewny co system bagnetowy a dodatkowo zakładanie/zdejmowanie osłony przebiega szybciej.
Ostatnio edytowane przez axk ; 05-03-2009 o 13:47
EOS + Speedlite
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący