Strona 34 z 58 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie

Za 1060? Nie wierzę. W życiu.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

A mam pytanko do posiadaczy 85tki..f/1,8...... Mój egz. chodzi bardzo ładnie, ostrzy w punkt nie ma ff/bf AF chodzi ok, ostrość na 1,8 przyzwoita ale.... właśnie coś w nim GRUCHA... Jak go przechylam lekko potrząsam wygląda tak jakby się soczewki ruszały albo gruchały listki przysłony ? ... Czy ten typ tak ma że tam pogruchuje sobie w środku ? Czy z moim jest coś nie tak ?
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Jak go przechylam lekko potrząsam wygląda tak jakby się soczewki ruszały albo gruchały listki przysłony ? ... Czy ten typ tak ma że tam pogruchuje sobie w środku ? Czy z moim jest coś nie tak ?
    W moim egzemplarzu podczas przechylania także słychać delikatny "stukot" jednakże w żaden sposób nie wpływa on wzorową pracę obiektywu. Możliwe iż odgłos ten ma związek z jego konstrukcją wewnętrzną.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 04-03-2009 o 18:42
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

jeżeli komus tez grucha to proszę tu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44680
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja mam inne szybkie pytanie - Czy ktos z userow 85 1.8 uzywa zamiennika oslony przeciwslonecznej? Pytam, bo mocowanie oslony w 85 jest inne niz pozostale moje szkla (cienki rowek mocowania) i obawiam sie, ze zamiennik moze slabiej trzymac niz oryginal.
    Czy jest sens brac org czy kupic zamiennik?

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Najlepiej kupić raz a dobrze czyli oryginał. Zamienniki są dużo gorzej spasowane oraz wykonane i nie chodzi tutaj wyłącznie o zamiennik ET-65 III. Na zamienniki szkoda funduszy i zdrowia.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Najlepiej kupić raz a dobrze czyli oryginał. Zamienniki są dużo gorzej spasowane oraz wykonane i nie chodzi tutaj wyłącznie o zamiennik ET-65 III. Na zamienniki szkoda funduszy i zdrowia.
    Oryginały mam do wszystkich obiektywów oprócz 50mm/1,4, na tym szkle mam zamiennik. I jakoś nie zauważyłem luzów/gorszego spasowania/negatywnego wpływu na zdjęcia. W żadnym stopniu nie odbija się na moim zdrowiu, za to bardzo pozytywnie odbiło się na funduszach.
    Inna sprawa, że do 85mm jest faktycznie nietypowa osłona, z dwoma zatrzaskami. Nie miałem w ręku zamienników, ale oryginał też nie robi dobrego wrażenia. Łatwo spada, zakładanie wymaga większej uwagi niż wkręcane osłony.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    I jakoś nie zauważyłem luzów/gorszego spasowania/negatywnego wpływu na zdjęcia.
    Miałem możliwość "przetestowania" zamiennika ET-65 III i tak jak napisałem powyżej spasowanie osłony było dalekie od doskonałości co przekładało się na nagminne problemy z zamocowaniem/zdjęciem osłony z mocowania.

...za to bardzo pozytywnie odbiło się na funduszach.
    Nie wydaje mi się iż przy cenie oryginału wynoszącej ok. 100 zł zakup zamiennika za ok. 50 zł jest jakąś super oszczędnością (oczywiście rozmawiamy o ET-65 II/III)

...oryginał też nie robi dobrego wrażenia. Łatwo spada, zakładanie wymaga większej uwagi niż wkręcane osłony.
    Bzdura. Mam trzy oryginalne osłony serii ET-65 (2 x ET-65 III i ET-65 II) i żadna z nich nie spada z mocowania. Zakładanie wcale nie wymaga większej uwagi - moim zdaniem ten (bazujący na zatrzaskach) system mocowania osłony jest równie pewny co system bagnetowy a dodatkowo zakładanie/zdejmowanie osłony przebiega szybciej.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-03-2009 o 13:47
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Bzdura. Mam trzy oryginalne osłony serii ET-65 (2 x ET-65 III i ET-65 II) i żadna z nich nie spada z mocowania. Zakładanie wcale nie wymaga większej uwagi - moim zdaniem ten (bazujący na zatrzaskach) system mocowania osłony jest równie pewny co system bagnetowy a dodatkowo zakładanie/zdejmowanie osłony przebiega szybciej.
    Zdejmowanie jest bardzo szybkie - wystarczy dotknięcie zatrzasków i jej nie ma I właśnie dlatego piszę, że łatwo spada. Przy wyciąganiu obiektywu z torby z założoną osłoną często ją gubiłem.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ja mam inne szybkie pytanie - Czy ktos z userow 85 1.8 uzywa zamiennika oslony przeciwslonecznej? Pytam, bo mocowanie oslony w 85 jest inne niz pozostale moje szkla (cienki rowek mocowania) i obawiam sie, ze zamiennik moze slabiej trzymac niz oryginal.
    Mam taki zamiennik i żałuję. Osłona jest kiepsko spasowana i fatalnie wykonana. Żeby ją prawidłowo założyć, trzeba się porządnie namęczyć.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 34 z 58 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów