Pokaż wyniki od 1 do 10 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jak sie ma jakosc fotek tych dwoch stalek w stosunku do tego Tamrona i czy duzo strace (jesli w ogole strace) jesli kupie Tamiego i 50-tke ale 1.8 niz sama 50 1.4?
    Zależy co rozumiesz przez jakość fotek. Ostrość to nie jest jedyne kryterium. Od f4 te szkła będą porównywalne w ostrości. Lepsze kolory generują zdecydowanie stałki. Tamron ma lekko różowy/pomarańczowy zafarb. Bokeh najslabszy będzie w 50/1.8
    Porównać zooma do stałki za bardzo się nie da.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zależy co rozumiesz przez jakość fotek. Ostrość to nie jest jedyne kryterium. Od f4 te szkła będą porównywalne w ostrości. Lepsze kolory generują zdecydowanie stałki. Tamron ma lekko różowy/pomarańczowy zafarb. Bokeh najslabszy będzie w 50/1.8
    Porównać zooma do stałki za bardzo się nie da.
    F 4.0 to dla mnie juz za duzo, stalki chce kupic wlasnie glownie ze wzgledu na swiatlo (uwielbiam mala GO w portrecie). Bedac swiadom koniecznosci przymkniecia tej trojki o troche zeby miec ostrosc ok to 50 1.4 (testy czytalem) powinno juz byc ok na 1.8. Z kolei 1.8 to mysle, ze 2.2. W przypadku tamrona to ile 3.2 czy 4.0?

Bo czytajac to co piszesz jednak sklania sie wszystko ku 50 1.4. Tylko pytam z punktu widzenia amatora: czy pomiedzy 1.4 a 1.8 jest az taka roznica pomijajac swiatlo? Wez pod uwage, ze jesli ebde mial 1.8 to do dyspozycji 1.8 tez bedzie.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 09-10-2008 o 13:49

Domyślnie

Bo czytajac to co piszesz jednak sklania sie wszystko ku 50 1.4. Tylko pytam z punktu widzenia amatora: czy pomiedzy 1.4 a 1.8 jest az taka roznica pomijajac swiatlo? Wez pod uwage, ze jesli ebde mial 1.8 to do dyspozycji 1.8 tez bedzie.
    Różnica jest głównie w AF i bokehu.
    Na cropie 50/1.4 była dla mnie używalna od f2.0 Plastik, fantastik od f2.2
    Co do dyspozycji 1.8 w 50/1.8 to jest ona mocno dyskusyjna.
    Tutaj masz porównanie tych dwóch szkieł:
    http://photo.net/equipment/canon/ef50/

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Różnica jest głównie w AF i bokehu.
    Na cropie 50/1.4 była dla mnie używalna od f2.0 Plastik, fantastik od f2.2
    Co do dyspozycji 1.8 w 50/1.8 to jest ona mocno dyskusyjna.
    Tutaj masz porównanie tych dwóch szkieł:
    http://photo.net/equipment/canon/ef50/
    Kurcze, zle to napisalem. Mialem na mysli, ze jesli wezme 50 1.8 to bede mial tez Tamrona 28-75 2.8.

Jednymi slowy: biorac pod uwage wszystko dotyczace tych szkiel to co lepiej miec:

28-75 2.8 uzywalne mniej wiecej od 3.2/3.5 + 50 1.8 uzywalne powiedzmy od 2.2

czy

50 1.4 uzywalne od 1.8?

Czy pomiedzy uzywalnym swiatlem 1.8 a 2.2 jest az taka przpeasc na cropie?

Bo rozumiem, ze samo dzialanie AFa jest zdecydowanie na korzysc 50 1.4, przynajmniej w ciemniejszych warunkach. Co do Bokehu to nie widze pomiedzy 1.4 a 1.8 takiej roznicy zeby dawac za to pierwsze 3-4 razy wiecej.

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker
    Więc nie ma sie nad czym zastanawiać - ja bym brał 50mm 1.4
    Gdyby to bylo takie latwe (podjecie decyzji)

Domyślnie

Jednymi slowy: biorac pod uwage wszystko dotyczace tych szkiel to co lepiej miec:

28-75 2.8 uzywalne mniej wiecej od 3.2/3.5 + 50 1.8 uzywalne powiedzmy od 2.2

czy

50 1.4 uzywalne od 1.8?
    tamron plus 50/1.8

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

tamron plus 50/1.8
    Tez tak sie bardziej sklaniam, choc poczatkowo bylem przekonany do 50 1.4

Cytat Zamieszczone przez SylwiaSz
    Jeśli kupujesz też 85 mm, to szkło do portretów z małą GO już będziesz miał...
    [..]
    Ja mam 85 1.8 oraz 50 1.4 - do portretów lepsze 85mm, ale fajnie mieć oba...
    Co do pierwszego akapitu to nie do konca jest to prawda, bowiem owszem szklo z mala GO jest, ale 85 to dosc malo wygodna opcja po za plenerem.
    I tutaj sie rodzi pytanie czy 50 1.8 i 28-75 spokojnie podola fotka wewnatrz, mam na mysli amatorskie studio (w planach) i okazyjne fotki bez dodatkowego zrodla swiatla tj mieszkanie czasem moze knajpa jakas.

Drugi akapit zas mnie zaciekawil ze wzgledu na fakt, ze masz oba szkla i mozesz sie wypowiadac z pewnej praktycznej perspektywy.
    Zapytam o to czy zamienila bys 50 1.4 na 50 1.8 plus owego tamronika czy nie bardzo i czy dla kogos kto zaczyna w swiecie luster dwie stalki plus kit (18-55) to rzut na zbyt gleboka wode?
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 09-10-2008 o 15:09

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak będziesz mieć te dwie stałki i kita to raczej nie będzie ci się chciało za czesto z kita korzystać

Domyślnie

Jeśli kupujesz też 85 mm, to szkło do portretów z małą GO już będziesz miał...

Więc może jednak zoom + 50 1.8?
    Zwłaszcza jeśli nie widzisz różnicy w bokehu i nie chcesz dopłacać do lepszej budowy 50 1.4...

Ja mam 85 1.8 oraz 50 1.4 - do portretów lepsze 85mm, ale fajnie mieć oba... :-)

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

uwielbiam mala GO w portrecie
    Więc nie ma sie nad czym zastanawiać - ja bym brał 50mm 1.4

Uprawnienia umieszczania postów