Dzięki serdeczne za ten wpis! Chciałem kupić ten aparat jednak skutecznie mnie to powstrzymało.
Udało mi się wyszukać całą masę różnych wpisów o przegrzewaniu1. Przy czym te określone warunki to nie jest nic nadzwyczajnego, bo następowało to w normalnych temperaturach sporo poniżej 30°C i to w trybie FOTO !!, nawet nie przy video! Ludzie piszą, że podczas robienia samych zdjęć w temp. otoczenia 23-26°C stopni w słoneczny dzień wyskakuje ikona overheating. Jeden z komentarzy pisał o samym trybie AF z małą ilością zdjęć. Są też zaprzeczenia, że innym się to nie dzieje, więc być może zależy od egzemplarza/wykonania, może w fabryce źle maznęli pastę przewodzącą na procku, być może mniejsze body ma mniejszy radiator i gorzej rozprasza ciepło.
Coś jest na rzeczy, szkoda, bo to fajna puszka o sporych możliwościach.
Ref. [1] Różne fora, Reddit, ale szczególnie polecam dodatek YCS (YouTube Comment Search) do Chrome/Firefox - można łatwo przeszukać filmy YouTube zawierające nawet tysiące komentarzy.
Zgadza się, w A7 IV jest nowy bardziej wyprofilowany i głębszy chwyt. Do A7 IV dokupiłem z marszu grip SMALLRIG 1-3660 i leży genialnie w ręce z dowolnym dużym szkłem https://m.media-amazon.com/images/I/...AC_SL1500_.jpg
Do Canona R8 też można dokupić składany grip z Arca-Swiss :
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-11-2023 o 22:56
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
serio? ty tu adminem jeszcze jesteś i personalne wycieczki w tym stylu? Złej baletnicy mówisz? Nie wiem ile masz prac i ile zdjęć robisz w tygodniu, ale takie bzdety o ergonomii to może napisać tylko ktoś kto robi kilka zdjęć tygodniowo ciotkom na imieniach, a nie żyje z poważnej reporterki, gdzie ergonomia aparatu to postawa efektywności i skuteczność w pracy. Ja rozumiem, że jak robisz cioci imieniny to ci nie robi, że aparat ma ergonomię dla dzieci i nikogo, ustawisz sobie P i af domyślnie na "większość sytuacji" i będzie git, ale jak biegasz z repo na repo, robisz zdjęć kilka tysi tygodniowo i żyjesz z tego, to zapewniam cię, że trochę inaczej się na to patrzy..., a takie komentarze to sobie podaruj proszę, już pominę zupełnie dorabianie ideologii do tego paraaparaciku, że to profi puszka do ciężkiej roboty, bo czytam tu te bzdury i ręce mi opadają na dorabianie ideologi do zwykłego braku kasy i windowania cen przez canona do granic jakiejś kompletnej abstrakcji (vide cena R8 pół roku temu, czyli na starcie de facto)...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 23-11-2023 o 17:25
Tylko kto tutaj twierdzi, że to body do profi zleceń?
To amatorski aparat wyposażony w dobrą matrycę i system af.
co chwila gdzieś czytam u niektórych tuzów, że to jego "wół roboczy", albo inne takie bzdury. Że "świetny aparat do pracy". Jak Ci bardzo zależy to mogę przetrzepać ostatnie wątki oraz robić szerszy reaserch ile osób w pl używa R8 do pracy zawodowej xd. W tajemnicy doniosę Ci że przy cenie 5,5 za to body (w reszcie cenie akceptowalnej choć trochę), ilość tych osób będzie miała przyrost geometryczny XD
Co kto lubi
Wystarczy spojrzeć na specyfikacje i od razu wiadomo, że to body typowo amatorskie. Trzeba przyznać, że możliwości AF są imponujące jak na ten segment i cenę ale nie oszukujmy się raz czy dwa wyjątkowo na zlecenie można z nim pójść ale 1 slot, migawka słaba, bateria mała. Zapiąć pod to 85l czy 28-70 i ręka odpada po 15 minutach.
Pomijając te ograniczenia to nadal uważam, że jedna z ciekawszych opcji amatorskich na rynku. Super obrazek, iso, video i af. Do podróży, zdjęć rodzinnych świetna opcja. Jeszcze teraz można kupić za 5090zl szok