Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

Crop mode jest ponizej natywnej rozdzielczosci 4K. R8 robi oversampling z 6K do 3840 x2160. W crop mode nagrywa 3414 x 1920 robi upscalling do 3840 x 2160. Nie ma mowy o utrzymaniu jakosci, nawet jesl na pierwszy rzut oka tego nie widac to nie zostaje ani grama marginesu na postprodukcje, ewentualne zoomy, kadrowanie czy stabilizacje.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Patrzysz z punktu widzenia PRO. Ja mozna powiedzieć zupełnie nie filmuje. Jakieś małe backstage na plenerze raczej smartfonem, aparatem kilka razy backstage sesji foto i choć ma on 4K to ja wybieram FHD, po co mi ogromne pliki? Raz jedna modelka chciała, wiedząc że filmuje, dostać filmy to ustawiłem 4K by pokazać co to ja za jakość mogę zaoferować i żałuję, bo pliki wielgachne, ona takich nie chciała i musiałem je edytować do FHD. FHD na TV 4K wygląda bardzo dobrze.
    Nie wszyscy wymagają profesjonalnej jakości (tym bardziej, że jest ona okupiona ogromnym rozmiarem plików).
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Zastosowanie i stopien zaawansowania nie ma znaczenia w kontekscie tego, ze tryb APS-C na FF ogranicza finalna jakosc pliku - ile kto widzi, to juz troche sprawa na ktora nie mam wplywu
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Zastosowanie i stopien zaawansowania nie ma znaczenia w kontekscie tego, ze tryb APS-C na FF ogranicza finalna jakosc pliku - ile kto widzi, to juz troche sprawa na ktora nie mam wplywu
    ale w 4K. do FHD crop wystarcza.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Większość osób różnić nie dostrzeże dopóki nie wskaże się im tych różnic a nawet jeśli je dostrzegą stwierdza, że są niesistotne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ale to nie jest argument. wiekszosc ludzi oglada jakies wyprane z kontrastu obrazki na ekraniku wielkosci jakiegos biletu do kina. to sa zerowe standardy jakosciowe i stosowna do tego percepcja i zdolnosc do oceny jakosci

natomiast z wlasnej perspektuwy - dla mnie jakosc wideo i tak nie lezala nigdy kolo jakosci zdjecia. klatka wideo 4K to jest w porywach poziom szczegolu zdjecia FullHD, wiec nad czym tu sie modlic? do wlasnych potrzeb wolalbym miec nakreconego w FullHD jelonka z 500mm w cropie, niz 4K z tych 500mm z pelnej klatki. roznicy w szczegolach nie bedzie, za to na pewno bedzie w mojej wygodzie ogladania i przechowywania na dysku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-09-2023 o 11:31
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

A tak konkretnie to co chciałeś powiedzieć?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Akustyk z calym szacunkiem, ale brzmisz wlasnie jak starszy pan, ktory zatrzymal sie na etapie cropow i fullhd. A jesli np nie widzisz roznicy na instagramie miedzy profilem kogos kto wstawia foty z pelnej klatki z jasnymi obiektywami po obróbce, a profilami ludzi wstawiajacymi obrazki prosto ze smartfona to juz nic Ci nie pomoże
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A tak konkretnie to co chciałeś powiedzieć?
    ze z jednej strony nie przejmuje sie tym, ze inni nie widza roznic. bo w dobie smarkfonow standardy w kwestii obrazka leza i kwicza.

a z drugiej strony - sam nie musze miec maksimum mozliwego. opcja filmowania w cropie ma dla mnie sens w okreslonych sytuacjach, nawet jesli to nie jest 4K. dobre wideo FullHD mnie w zupelnosci starczy.

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Akustyk z calym szacunkiem, ale brzmisz wlasnie jak starszy pan, ktory zatrzymal sie na etapie cropow i fullhd.
    czemu?

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    A jesli np nie widzisz roznicy na instagramie miedzy profilem kogos kto wstawia foty z pelnej klatki z jasnymi obiektywami po obróbce, a profilami ludzi wstawiajacymi obrazki prosto ze smartfona to juz nic Ci nie pomoże
    nie mam instagrama, wiec nie wiem czy widze.

ogladam czasem zdjecia na ekranach ajfona czy innego smarkfona, ktore wlasciciel z wypiekami na twarzy prezentuje jako "patrz jakie to zdjecia robi". jako ze na codzien ogladam zdjecia na monitorze 4K 27", no to tylko taktownie kiwam glowa, nie komentujac juz
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czemu?
    Tego nie wiemy ale tak brzmisz ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów