Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
Podejrzewam, że korekcję są dopasowywane nie koniecznie po nazwie a jeszcze po jakimś numerze produktu.
Ja ten obiektyw kupiłem ok. 2001 roku, jeszcze w erze aparatów na film, i znacznie wcześniej, niż się rozpowszechniły lustrzanki cyfrowe, a 10 lat przed moim wejściem w fotografię cyfrową, więc dane z EXIF zobaczyłem dopiero w 2011 r.

Jak z tego wynika, już erze aparatów analogowych protokół komunikacji obiektywu z aparatem wymagał identyfikacji producenta obiektywu, a ponieważ fotografia cyfrowa nie istniała, to ta informacja była dla użytkownika niedostępna (nikt nie czytał EXIF-ów), natomiast była istotna dla współpracy obiektywu z aparatem. Jeżeli więc zastosowano taki myk, aby obiektyw firmy niezależnej zakodować w jakimś chipie jako obiektyw Canona, to musiało to służyć tej współpracy, a to, czy Canon udostępnił kod Cosinie, czy ona sama wykonała takie obejście, nie jest w tym momencie istotne.

Korekcje w DPP najwyraźniej wymagają dodatkowych informacji wyciąganych z chipa obiektywu, które akurat dla samej współpracy obiektywu z aparatem nie mają istotnego znaczenia. Ale to świadczy o głębokim zabezpieczeniu się firmy Canon przed konkurencją.