Strona 30 z 37 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

A to kupujecie body zeby wygladalo czy zeby funkcjonowało?
    To powiem tak:
    1. Koledze i kolezance w ameryce obie puszki sony a7iv syfily matryce juz po kilku dniach, ja od dwoch lat nie mam potrzeby czyscic matrycy w R6
    2. Kolega z grupy na alasce mial jakiegos olympusa z 12-100. Sprzet piekny, wrazenie metalowych czesci bardzo mile… tylko ze to wszystko wazylo prawie tyle co moj R6 z 24-240.

Przymykam oko na designerskie niedociagniecia, jesli sprzet się sprawdza.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    A to kupujecie body zeby wygladalo czy zeby funkcjonowało?
    To powiem tak:
    1. Koledze i kolezance w ameryce obie puszki sony a7iv syfily matryce juz po kilku dniach, ja od dwoch lat nie mam potrzeby czyscic matrycy w R6
    2. Kolega z grupy na alasce mial jakiegos olympusa z 12-100. Sprzet piekny, wrazenie metalowych czesci bardzo mile… tylko ze to wszystko wazylo prawie tyle co moj R6 z 24-240.

Przymykam oko na designerskie niedociagniecia, jesli sprzet się sprawdza.
    Dla mnie R8 to przede wszystkim wół roboczy. Za niską cenę mam pelnoklatkowy aparat generujący super obrazek, który głównie w domu na statywie podpięty jest kablem USB do kontaktu. Mały, lekki, wygodny w obsłudze. Jest plastikowy w dotyku ale jeśli przez to jest tak tani to jak dla mnie mógłby być wykonany jeszcze gorzej gdyby był jeszcze tańszy.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    …który głównie w domu na statywie podpięty jest kablem USB do kontaktu…
    Rozumiem że masz na myśli tylko ładowanie, bo nie można z niego korzystać jednocześnie ładując i używając aparat.
    Po włączeniu włącznika na „On” ładowanie jest wstrzymywane.

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Rozumiem że masz na myśli tylko ładowanie, bo nie można z niego korzystać jednocześnie ładując i używając aparat.
    Po włączeniu włącznika na „On” ładowanie jest wstrzymywane.
    Po podpięciu kabla ikona baterii robi się szara i normalnie korzystam z aparatu a bateria jest ciągle full.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Koledze i kolezance w ameryce obie puszki sony a7iv syfily matryce juz po kilku dniach, ja od dwoch lat nie mam potrzeby czyscic matrycy w R6
    Serio?

A ten kolega i koleżanka oczywiście wiedzieli o możliwości zamknięcia migawki w NOWYM A7 IV po wyłączeniu zasilania i stosowali to rozwiązanie poprzez włączenie tej funkcji w menu?

ps1
    Twój następny news będzie o tym, że masz okulary ze szkłami, których "od dwóch lat nie miałeś potrzeby czyścić"?

ps2
    niektóre wypowiedzi na temat innych systemów na forum byłyby nawet śmieszne, gdyby zawarta w nich głupota nie czyniła ich autora szurem i foliarzem

ps3
    Dodam, że A7 IV używam często zmieniając obiektywy i mam zgoła inne doświadczenia w tej kwestii
    xD
    Ostatnio edytowane przez candar ; 23-10-2023 o 00:01
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Co prawda nie o R8 a o R5, ale jeżeli chodzi o brudzenie się matrycy to rónica pomiędzy Sony a Canonem jest gigantyczna.
    W każdym Sony w zasadzie po tygodniu użytkowania musiałem porządnie przedmuchiwać matrycę - zawsze coś tam się na niej osadziło.
    W mojej R5 matrycy nie musiałem czyścić od nowości - czyli już jakieś 2 lata. A obietwywy zmieniam często i wcale nie zachowuję przy tym jakiejś mega troski.
    Ostatnio w Bieszczadach w plecaku nosiłem obiektywy bez zakrętek, bo mi się nie chciało ciągle zamykać (patent na zatyczkę w RF jest idiotyczny w stosunku do EF).
    Matryca nadal zupełnie czysta.

Może chodzi o mechanizm czyszczenia, może Canon stosuje jakaś neutralizację ładunków gromadzących się na matrycy.

p,pw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Co prawda nie o R8 a o R5, ale jeżeli chodzi o brudzenie się matrycy to rónica pomiędzy Sony a Canonem jest gigantyczna.
    W każdym Sony w zasadzie po tygodniu użytkowania musiałem porządnie przedmuchiwać matrycę - zawsze coś tam się na niej osadziło.
    W mojej R5 matrycy nie musiałem czyścić od nowości - czyli już jakieś 2 lata. A obietwywy zmieniam często i wcale nie zachowuję przy tym jakiejś mega troski.
    Ostatnio w Bieszczadach w plecaku nosiłem obiektywy bez zakrętek, bo mi się nie chciało ciągle zamykać (patent na zatyczkę w RF jest idiotyczny w stosunku do EF).
    Matryca nadal zupełnie czysta.
    Używam A7 III od 2019 roku i do czyszczenia mam specjalną gruszkę i szpatułki, których użyłem bodaj 2x. To samo z A7 IV. Naprawdę trzeba chyba stać za rurą wylotową odkurzacza pozbawionego filtrów aby zmieniając obiektyw zabrudzić matrycę.

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj
    Może chodzi o mechanizm czyszczenia, może Canon stosuje jakaś neutralizację ładunków gromadzących się na matrycy.
    p,pw
    Ja! Ja wiem! Cała seria R Canona wyposażona jest w odsysaczowe dejonizatory ładunków elektrostatycznych usuwające kurz poprzez skok w nadprzestrzeń i błyskawiczny powrót modułu czyszczącego xD
    Ostatnio edytowane przez candar ; 23-10-2023 o 12:15
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Kolekcjoner i jak tam Aparat się sprawuje jak oceniasz AF? Mój przyjedzie do UK albo z końcem tego tygodnia albo w następnym
    Ostatnio edytowane przez Camilo ; 24-10-2023 o 20:43

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez JERONIMO1 Zobacz posta
    Kolekcjoner i jak tam Aparat się sprawuje jak oceniasz AF? Mój przyjedzie do UK albo z końcem tego tygodnia albo w następnym
    Mam go bardzo krótko, a biorąc pod uwagę że wciąż mi go zabiera żona to dużo nie poużywałem ...
    Jeśli chodzi o AF to jest bardzo intuicyjny i szybki. W niedzielę będę fotografował koncert to coś więcej będę wiedział...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Czy ktoś przechodził z r na r8?
    Zastanawiam się czy jest sens.

Strona 30 z 37 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów