Strona 30 z 36 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

Cytat Zamieszczone przez JERONIMO1 Zobacz posta
    Kolekcjoner i jak tam Aparat się sprawuje jak oceniasz AF? Mój przyjedzie do UK albo z końcem tego tygodnia albo w następnym
    Mam go bardzo krótko, a biorąc pod uwagę że wciąż mi go zabiera żona to dużo nie poużywałem ...
    Jeśli chodzi o AF to jest bardzo intuicyjny i szybki. W niedzielę będę fotografował koncert to coś więcej będę wiedział...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Czy ktoś przechodził z r na r8?
    Zastanawiam się czy jest sens.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    Myślałem o tym, ale po długich namysłach doszedłem do wniosku, że moje docelowe body na ten moment to R6m2.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Na pewno trzeba brać pod uwagę rozmiar tego body. Dla mnie jest idealne ale dla wielu może być za małe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Rozmiar rozpatruje akurat w kategorii plusów.
    W stosunku do Rki tracę lepszy wizjer i tylny wyświetlacz i migawkę mechaniczną.
    Guzikologia remis ze wskazaniem na r8
    Na plus r8 rozmiar, waga, matryca, af, video.

--- Kolejny post ---
    @Bangi
    Na stabilizacji mi nie zależy i jak dla mnie za duża dopłata tylko właściwie do lepszej migawki.
    R5 natomiast chętnie bym widział w moim plecaku ale poczekam jeszcze trochę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A co to jest lepsza migawka?

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
    W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.
    https://2.img-dpreview.com/files/p/E...ted_bokeh.jpeg

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.

Uzależniony

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
    W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.
    https://2.img-dpreview.com/files/p/E...ted_bokeh.jpeg

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.
    O żesz!. A ja jadę cały czas na elektronicznej, trzeba zrobić teraz swoje porównanie rozmyć.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 26-10-2023 o 15:49

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
    myślę, że ergonomia R8 by Cię wykończyła, ja nie wiem jak można poważnie pracować bez kółka z tyłu i joysticka... I te bateryjki, jak masz już worek lp-e6 jak każdy. W cenie 5.5k (w takiej to body powinno startować, a nie w cenie lol 9k) to ciekawy aparacik jako dodatek, 3 backup, albo na spacery, jak ktoś nie ma co z kasą robić, do pracy fotograficznej, gdzie trzeba często coś zmieniać i przestawiać (a nie postawić na statywie i włączyć rec) ergonomia rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie.

Strona 30 z 36 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów