Strona 23 z 37 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

Cytat Zamieszczone przez MariusWA Zobacz posta
    I jak wrażenia ?...sam się waham miedzy R6 mk1 i R8...mam w tych samych pieniądzach więc jest zgryz...w R8 AF bardzo kusi, matryca też, body mniej :-)
    Ja jestem bardzo zadowolony, ale nic mnie nie zaskoczylo bo mialem go u siebie na testach od premiery przez dosc dlugi czas Teraz po prostu zakupilem swoj egzemplarz.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Mam i ja ?AF mega, pięknie trzyma na obiekcie,szybki,skuteczny... w sumie o to mi chodziło w przesiadce z R
    Jestem zadowolony .
    Wybieranie punktu AF z ekranu to co prawda nie joystick ale wszystko kwestia przyzwyczajenia wcześniej miałem 6D tam też nie było.
    A samo wybieranie działa dużo sprawniej niż w R nie ma takiego opóźnienia
    Gdzieś z tyłu głowy było R6mk1...bo cena ta sama....ale af i matryca jednak na plus

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Co fotografujesz głównie, Marius?

Marius ciekawi mnie porównanie do R. Szczególnie ta szybkość działania. Np lubiłem bardzo RP za wagę i rozmiar ale i za obrazek jednak to był żółw w porównaniu do R. Jeżeli R8 działa szybciej niż R głównie w tej materii responsywnosci aparatu to jest to mocno na plus.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    Marius ciekawi mnie porównanie do R. Szczególnie ta szybkość działania. Np lubiłem bardzo RP za wagę i rozmiar ale i za obrazek jednak to był żółw w porównaniu do R. Jeżeli R8 działa szybciej niż R głównie w tej materii responsywnosci aparatu to jest to mocno na plus.
    Bez sprawdzania dokładnego można wprost powiedzieć, ze dzięki nowszemu procesorowi o większej wydajności R8 będzie działał szybciej niż RP/R.

Bywalec
    Miasto
    A, A

@MariusWA
    Miałem okazję testować R8 przez kilka dni (od ponad dwóch lat mam R6 mk1). Różnic w działaniu AF nie dostrzegłem - w obydwu przypadkach działał on rewelacyjnie. Podobnie z wielkością matrycy - jak dla mnie różnica pomijalna (fotografuję śluby). Odczuwalne za to było użytkowanie sprzętu pozbawionego joysticka (być może przez dwa lata przyzwyczaiłem się do guzikologii R6) i niższa efektywność akumulatora. Skończyło się zakupem drugiej R6, w cenie 6.5k. Ale zdaję sobie sprawę, że są osoby, dla których joystick nie jest priorytetem. Jednak głównym elementem dyskwalifikującym w porównaniu do R6 - jest pojedynczy slot SD (patrząc z pozycji ślubniaka).
    Ostatnio edytowane przez tomek1976 ; 20-09-2023 o 16:47

Awatar blasbike
    Miasto
    Wrocław

Mam i ja R8, jako następca 5D3.
    Wziąłem do niego pierwszy adapter jaki był dostępny, czyli Viltrox EF-R2 z pierścieniem i niestety z żadnym szkłem pierścień nie działa.
    Sam aparacik fajny, lekki. Niestety na pierwszej wycieczce aku padło po 3 godzinach i raptem 120 zdjęciach. Fakt że ani razu nie dałem OFF i parę rzeczy było powłączanych, typu VF na 120fps czy WiFi+BT+GPS. Przyzwyczajeń z 5D3 trzeba się oduczyć.
    Canon 5D mk3, Canon R8, EF 17-40/f4, EF 35/f1.4, EF 135/f2, EF 24-105/f4 II, EF 50/f1.8, EF 40/f2.8, RF 50/f1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Może rozwiązaniem będzie powerbank, ten aparat daje możliwości ładowania przez usb i zasilania w zależności od standardu użytego powerbanka.

Awatar blasbike
    Miasto
    Wrocław

Tak, powerbank na dłuższych wyjściach warto mieć i nawet miałem, ale wziąłem taki bez PD i duda
    Już do mnie jedzie aku + ładowarka, która może ładować aku z powerbanku bez PD, ot ciekawostka. Ciekawą opcją jest też aku z USB-C.
    Co do samej puszki to jestem bardzo zadowolony.
    - Brak drugiej karty, to nie mój problem. 10 lat focenia stoków i nigdy nie miałem problemów z CF w 5D3. A nawet gdyby to w takiej robocie to nie problem. Rozumiem ślubniaków i inną reporterkę.
    - Wizjer jest bardzo przyjemny do oglądania pewnie przez to, że obraz jest podbity względem optycznego. Ta symulacja nie jest tak wciągająca i tracimy expo, za to faktycznie dobrze oddaje rzeczywistość.
    - Testowałem ostatnio obrazek z R8 vs 5D3 z podpiętym 135/f2L i różnice są dobrze widoczne, ale niełatwe do opisania.
    - Przy okazji zrobiłem porównanie AF servo podczas meczyku dzieciaków. Wynik testu oczywisty, ale jak 5D trafi to trafi i super fota.
    - Miałem też wrażenie, że iso 400 jest lepiej widoczne na R8 (skrzywienie zawodowe od stoków), ale to pewnie efekt tych paru MP więcej i oglądane na 100% na 32 calach.
    Canon 5D mk3, Canon R8, EF 17-40/f4, EF 35/f1.4, EF 135/f2, EF 24-105/f4 II, EF 50/f1.8, EF 40/f2.8, RF 50/f1.8

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Miałem R6, R6mk2, R5
    Af na pewno jest lepszy w R8 niż 6R mk1
    To nie jest przepaść ale to czuć."Trzymanie" ostrości na obiekcie działa lepiej, szybkość też jest lepsza.
    Mam wrażenie,choć może subiektywne że jest też lepiej niż w R5 którego miałem z RF 85 1,2...na pewno nie jest gorzej w R8
    Czyli chyba jest bardzo dobrze lub wręcz rewelacyjnie.
    Matryca też nowsza... choć te kilka mln px aż takiej różnicy nie robi.
    Bateria...tak... mała z tym że w miejsce jednak zR6 można mieć 2-3 do R8 ..cenowo wyjdzie podobnie wielkosciowo również.
    Jeden slot...tak..nigdy nie padła mi karta ponad 15 lat robie na jednym slocie od czasów Nikona D70 i Canona 5DMk1
    Zawsze na dwa body więc ilość zdjęć do stracenia spada do 50% ?
    Ale zgadzam się że lepiej mieć backup niż nie.
    Fotografuję głównie ludzi, zwierzaki ,teraz już bardziej hobbystycznie, zawodowo od czasu do czasu tylko .
    Ogólnie...świetny aparat w tej cenie... oczywiście R6 MK2 świetniejszy co widać po cenie
    Kupiłem w cenie R6 mk1 nie żałuję i nie czuję niedosytu

Strona 23 z 37 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów