Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Fotografia makro

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Fotografia makro

Prosta reguła do obliczania powiększenia przy zdjęciach makro. Wystarczająco dokładna w codziennej praktyce.

wyciąg obiektywu : ogniskowa = skala odwzorowania

na przykład:
    pierścień pośredni 50 mm : ogniskowa 50 mm = 1:1
    pierścień pośredni 17 mm : ogniskowa 50 mm = 1:3

Zwróć uwagę, że obiektywy starsze, którymi jesteś zainteresowana, całe się ruszają przy nastawianiu ostrości, czyli mają swój własny wyciąg od 0 dla nieskończoności do kilku milimetrów dla najmniejszej odległości ostrzenia. Obiektywy 50-55 mm mają swój własny ruch standardowo w granicach 7-8 mm. Zmierz linijką w swoich obiektywach. Jak to wstawisz do uproszczonej regułki, to wyjdzie mniej więcej to, co dokładnie wyliczył atsf.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez clavia Zobacz posta
    Kupiłam już sobie parę obiektywów m42 ostatnio a dokładniej:
    Hanimex 28mm f2.8 (na jakieś wycieczki, ogólne spacery, bo chce fotografować zachody słońca w miejskiej scenerii)
    Auto Revuenon 55mm f1.7 (chciałam mieć coś jaśniejszego, gdyby już było za ciemno na zachody słońca 2.8)
    Hanimex 135mm f2.8 (dodatek do 28mki na spacery z zachodami) tyle, że on ostrzy od 1.8m a 200tka i 300tka ostrzą z jeszcze dalszej odległości
    Auto Arragon 200 f.3.5 (fotografuje nim ptaki w mieście)
    Porst 300mm f5.6 (dałam ok 150zl, do fotografii krajobrazów, które widzę z okna, bo są na zachód a na krótszych ogniskowych balkony bloku włażą z boku w kadr)
    Szukam czegoś do 200zł ew 300,bo już te mnie trochę wyniosły.
    To kup sobie do tego zwykłe pierścienie pośrednie M42 i będziesz się mogła bawić w makro.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 03-02-2023 o 12:05
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uprawnienia umieszczania postów