Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: Może fotografia tradycyjna?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Może fotografia tradycyjna?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Chyba już czas zmienić punkt widzenia gdy opisujemy/umiejscowiamy na osi czasu technologie foto na np.
    fotografia analogowa jako historyczna a fotografia cyfrowa jako fotografia tradycyjna.

No bo za 3-5 lata gdy zdecydowana liczna fotografujących używać będzie fotografię obliczeniową to będziemy nazywali fotografię analogową jako starotradycyjną a cyfrową jako tradycyjną ?

jp
    Ale cała ta "fotografia obliczeniowa" czy jak ją nazywasz nie do wszystkiego się nadaje, bo nawet sztuczna inteligencja nie wykreuje obrazu którego wcześniej nie było.
    Krótko mówiąc jedno drugiego nie zastąpi. Ergo - nie ma takiego następstwa jak napisałeś.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale cała ta "fotografia obliczeniowa" czy jak ją nazywasz nie do wszystkiego się nadaje, bo nawet sztuczna inteligencja nie wykreuje obrazu którego wcześniej nie było.
    Wykreować to wykreuje, nie martw się. Tylko pytanie czy my ten obraz "zrozumiemy".

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Krótko mówiąc jedno drugiego nie zastąpi. Ergo - nie ma takiego następstwa jak napisałeś.
    Zgoda pod warunkiem że mówimy o stanie technologii dzisiaj gdzie fotografia w smartfonach jest w powijakach gdzie wpierw rozwiajano łaczność potem internet/komp a teraz rozwija się foto.
    Technologia cyfrowa jest przy ścianie, (najpradopodobniej) nic nowego co dałoby albo lepszy interfejs użytkownika albo lepszą jakość zdjęcia których efekty były by widoczne przy 99,99% wykonywanych zdjęć już nie powstanie. Teraz to jest rozwój tylko dla bogatych fanów/entuzjastów sprzętu i bardzo specjalistycznych profi.
    A firmy muszą (dużo) sprzedawać by istnieć więc będą rozwiajały (teraz) technologię obliczeniową w smartfonach byśmy (fotografujący) kupowali nowe. To proste, tak działa świat ekonomi który (tak jak i wojna) jest głównym napędem rozwoju technologii.

jp

PS
    Wchodzą w smartfoto do stosowania nowe specjalistyczne procesory optyczne, nowe matryce, nowe obiektywy peryskopowe co znacznie zwiększy jakość zdjęć oraz poszerzy i tak już znacznie większe od aparatów możliwości
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-01-2023 o 13:12
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wchodzą w smartfoto do stosowania nowe specjalistyczne procesory optyczne, nowe matryce, nowe obiektywy peryskopowe co znacznie zwiększy jakość zdjęć oraz poszerzy i tak już znacznie większe od aparatów możliwości
    W reklamach Durex podobnie obiecuje, że coś tam poszerzy i dodatkowo wydłuży, ale ja bym nie zbytnio ufał reklamom w TV 4K Wracając na ziemię z kosmosu i chciałbym naocznie zobaczyć te smartfonowe "znacznie większe od aparatów możliwości" na fotach wykonanych na zawodach sportowych, gdzie o dobrym ujęciu decydują ułamki sekund i 120 kl./s

Na weekend masz Janie zadanie domowe - wykonać smartfonem zdjęcia przelatujących myśliwców naddźwiękowych na pokazach Airshow.

ps
    Przy okazji nadmieniam, że pisząc ww. pomyliłeś wątki. Tu masz właściwy wątek i jedyny słuszny do pisania o smartfonach: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP https://www.canon-board.info/threads...32#post1441532 Gdyż , albowiem fotografia tradycyjna z technikami szlachetnymi nie ma i nigdy nie będzie mieć nic wspólnego ze smartfonami!.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 27-01-2023 o 14:54
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów