Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: Może fotografia tradycyjna?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Domyślnie Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Nie tylko robią filmy, ale przywracają bardzo szybko do produkcji te, które niedawno wycofali. Po prostu fotografia analogowa powraca i to na skalę, o jakiej się nie śniło najstarszym góralom. Fotografia cyfrowa, paradoksalnie, przesunęła środek ciężkości z fotoamatorów, na półprofesjonalistów i totalnych zawodowców. Fotografia amatorska stała się hobby droższym, niż za czasów świetności filmu. A teraz, coraz częściej młodzi ludzie, którzy zaczynają się interesować fotografią, zadają sobie pytanie - A dlaczego właściwie nie film? - I gdy trochę się z tym zetkną, odkrywają, że film daje im przyjemność udziału w samym procesie tworzenia, jakiej nie zaznają w cyfrze.
    Dlatego np Pentax planuje wprowadzić do produkcji kilka aparatów analogowych, a niektórzy "potentaci", jak Kodak, zastanawiają się, czy dałoby się w jakiś sposób opchnąć parę wagonów tanich kompaktów (które w latach 90 byłyby uznane za jednorazówki), ale za cenę znacznie wyższą, niż wtedy kosztował kompakt całkiem dobrej klasy. Korzystają z tego (na razie) sprzedawcy na portalach aukcyjnych. Zobaczcie ile kosztuje dziś Yashica T4. Albo T3, T2, czy zwykły Minitec. Spójrzcie, ile wołają za Contaxa T2. Ponad 5 tys. złotych! A jakieś Fuji? Pentaxy? Nikony? Olympusy (mówimy cały czas o starych kompaktach na film)? To drożeje dosłownie z tygodnia na tydzień. Wiem, bo śledzę ten rynek.

Co do uszczelnień, to w lustrzankach AF z tamtego okresu, oni raczej nie stosowali żadnych gąbek, ani sznurków, tylko uszczelnienie labiryntowe i bardzo dokładnie wykonane części (tylna ścianka). Lustro też nie ma amortyzatora z gąbki. Co innego w mechanicznych lustrzankach. Tam oczywiście króluje gąbka, zamieniona przez czas w smołę. Co ciekawe, jest jeden aparat (EOS serii 600), który miał zrobiony amortyzator lamelek migawki, z gumy. To był taki maleńki, dwumilimetrowy kwadracik, który też się rozpuszczał i pokrywał mazią lamelki. Ja w swoim musiałem rozbebeszyć całą migawkę, żeby to usunąć, ale od tej pory działa, jak złoto.

A Wy tu nie macie jakiegoś działu z fotografią tradycyjną? Oczywiście Canonami...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta

Co ciekawe, jest jeden aparat (EOS serii 600), który miał zrobiony amortyzator lamelek migawki, z gumy. To był taki maleńki, dwumilimetrowy kwadracik, który też się rozpuszczał i pokrywał mazią lamelki. Ja w swoim musiałem rozbebeszyć całą migawkę, żeby to usunąć, ale od tej pory działa, jak złoto.
    Mam takiego drania, to EOS 650. Kiedyś na robocie zaczęły mi się sklejać lamelki i błysk wypadał przed otwarciem migawki, więc miałem Superię 400 niedoświetloną jakieś -4 do -5EV. Wszystkie zdjęcia wyszły bardzo fajnie, klimatycznie, młodzi byli zachwyceni, a mi skóra cierpła , co oni na to powiedzą.

Mam też EOS 620 w stanie sklepowym. On ma inną konstrukcję migawki i jego ten problem nie dotyczy.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    .....
    Dlatego np Pentax planuje wprowadzić do produkcji kilka aparatów analogowych,......
    Tak na marginesie to nie przywiązywałbym się zbytnio do tych planów. Ptaszki ćwierkają iż to takie podrygi przedśmiertne i że Ricoch szuka sposobu żeby się zupełnie wycofać z rynku foto tylko, że chcą to zrobić z godnością .....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów