Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon 750d czy 5 Mark II

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 750d czy 5 Mark II

Cytat Zamieszczone przez kalka Zobacz posta
    Cześć
    Chciałam Was prosić o pomoc w decyzji, który kupić? a może inny.
    Skłaniam się do używanego body.
    5 to pełnoklatka, zastanawiam się czy podstawowe obiektywy do Canon bedą działać na tym 5d? czy potrzebuje adapter?
    Głownie co mnie interesuje to portretowka i street foto.
    Będę wdzięczna za pomoc.
    Wybór pomiędzy pełną klatką (FF) a niepełną (APSC) jest waznym wyborem.

Kilka wysoce subiektywnych mysli:

- pełna klatka, nawet niekoniecznie sam korpus, ale zestaw szkieł, jest ZNACZNIE cięższy (i droższy), gdyby chcieć posiadać znaczne pokrycie ogniskowych *). Piszesz o street i portret, to trochę zmniejsza ambicje. Przypuszczalnie, gdybym był obecny w FF (obecnie nie jestem), to właśnie w takich zakresach

- stałki, zależy czy dla Ciebie to wazne. System APSC Canona ma żałosne pokrycie obiektywami stałoogniskowymi w swojej bardziej szerokoogniskowej stronie. "Ostatnią" najszerszą stałką **) jest 24/2.8 - odpowiednik ~40mm (dokładnie to 38). Przeciwnie, FF ma szeroki wybór. Do streeta FF bym myślał o 40/2.8, potem 28/2.8 IS (lub inne wykonania 28mm), są też 24 i 20mm.
    Zakres dłuższy, od standardu do lekkiego tele (~= portretówka) jest mniej problematyczny
    Stałka o jasnosci f/2.8 jak łątwo sie domyslić ma tę samą jasność jak zoom f/2.8, jest lżejsza, INACZEJ KSZTAŁTUJE MYŚLENIE O KADRACH niż zoom - ale oczywiscie nie jest obowiazkowa ***)

- wszędzie się mówi o streecie - ja aż takim praktykiem nie jestem, dopiero się oswajam - że mniejszy system, mniej zwracający uwagę, jest lepszy

- o jakości obrazowania, jakości na wysokim ISO tu już powiedziano.

*) na APSC 10-250mm czyli przeliczeniowo 16-400 za czapkę gruszek i w okolicy kilograma łącznie
    **) o rozsądnych jak na APSC wymiarach - bo można uwzglednić FF 20/2.8
    ***) wcale nie jest idiotą, kto wybiera cały system z wymiennymi obiektywami przez jeden / dwa obiektywy bez których "nie umie żyć". Pomyśl raz, na jakich obiektywach budować swój początek, to wazne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Argumenty przemawiające za Canonem EOS 6D Mark II w bezpośrednim porównaniu do 5D Mark II:
    W wyliczaniu arguemntów podajesz naprawdę ważne i szacun, i trochę naciągane , prawie niestotne.

@kalka @candar
    Np DLA MNIE pełny tilt screen jest wkurzający, wystarczający jest przechylany góra/dól, a optymalny by był przechylany w jedną stronę ale bez tilt-u (tak jakby do portretu z niska, niektóre Fuji tak mają)
    Podobnie DLA MNIE 800 czy 1100 zdjec w jednej sesji jest TOTALNIE bez znaczenia itd itp
    Ostatnio edytowane przez cosinus ; 17-01-2023 o 00:23
    Ex Nikon, w tym analog.
    70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
    Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Uprawnienia umieszczania postów