Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
będę się najprawdopodobniej decydował na EOS R + adapter (aby wykorzystać szkła L EF które mam). Czy sądzicie że to dobry wybór
Koledzy odpisali co do aparatu, natomiast co do szkieł - wykorzystania EF-L na EOS R - to imho dobry pomysł, o ile nie bardzo dobry, biorąc pod uwagę co ostatnio robi Canon z mocowaniem RF i cenami szkieł RF.

Szkła EF (a EF-L szczególnie) działają świetnie z R, jedyny minus to dodatkowy wymiar i waga adaptera, ale dzięki temu masz w gratisie bardziej profi wygląd i lepsze samopoczucie - bo masz wszystko o 2 cm dłuższe.

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
warto zainwestować te 250 w adapter z ringiem, czy to mało przydatna fanaberia.
250 ale czego? Funtów?
Powiem tak - masz szkła EF-L - to raczej kupuj adapter(y) oryginalne Canona z uwagi na uszczelnienia.
Sam dość długo używałem adapter viltroxa z pierścieniem, fajna sprawa, złego słowa o nim nie powiem, działał dobrze (na pierścieniu ustawiasz korektę ekspozycji - mega wygodne) (niektórzy ustawiają np. ISO - nie rozumiem po co, skoro do ISO jest osobny przycisk na większości Canonów), ale w końcu trochę mi przeszkadzał brak uszczelek (body niby uszczelnione, szkła L niby uszczelnione (uwaga: nie wszystkie), a pierścień nie), więc ostatecznie kupiłem dwa razy droższy oryginał bez pierścienia - i canon oczywiście siedzi lepiej, uszczelki są, spokój ducha większy, pierścienia trochę brakuje, ale da się żyć. A viltrox pewnie pójdzie na sprzedaż.

Co do polecania sklepu - kupuję większość w lokalnym cyfrowe-pl i generalnie polecam.