Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: jak uzyskać taki efekt

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: jak uzyskać taki efekt

Obróbka, efekty na zdjęciu to przecież nasze potrzeby, nasze widzenie świata
    Robię i obrabiam zdjecia bym gdy na nie patrzę na swoich monitorach lub swoich wydrukach odczuwał te same emocje które spowodowały że te zdjęcie zrobiłem

Swoje zdjęcia dzielę na 3 grupy.

1. Zaplanowane
    Jadę robić zdjęcia w miejsca z których w necie widziałem mnóstwo różnej jakości/rodzaju zdjęcia. Wiem jakie zdjęcia chcę tam zrobić, no ale warunki oświetleniowe itd. bywają różne.
    Czasami mam mało czasu ale są też sytuacje że mogę "tutaj" wykupić dodatkowe noclegi lub wrócić "jutro"

Obróbka zdjęć jest (w umiarkowany sposób, muszę się pilnować) pod wyobrażenie/plan który powstał jeszcze przed przyjazdem.

2. (tak jest) Tu i teraz
    Ulice, ludzie, architektura, imieniny u cioci, .... charakteryzująca dane miejsce.
    Obróbka pod "tak widziały oczy"

3. Wow
    Niespodziewany kop emocjonalny.
    Obróbka podkreślająca/uwydatniająca przyczyny kopa.

Aparatami fotograficznymi jest łatwo, pliki RAW i pilnowanie by w miarę nie zwalić naświetlenia i ostrości.
    Z RAW przy obróbce można wiele wyciągnąć a duże Mpix to duży potencjał kadru
    Ze samrtfonem (S22) trzeba bardzo starannie ustawiać wszystko (kadr, naświetlenie, ostrość) przed wykonaniem zdjęcia.
    Pliki jpg w większości sytuacji nie pasują wprost pod żaden mój "sposób" a obróbka plików dng jak i jpg jest znacznie trudniejsza od tych z aparatów i jest znacznie mniejszy margines zmian.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-01-2023 o 13:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów