Strona 21 z 29 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 284

Wątek: [cauchy] Dzikie życie

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [cauchy] Dzikie życie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Bardzo fajne i ładne.
    Jak robiłeś nocne zdjęcia borsuków?
    Ostatni klip to R6, pozostałe to zwykłe fotopułapki.

Borsuki kompletnie mi nie wyszły. Byłem w terenie ponad 50x z aparatem i urodziły się z tego dwa średnioudane kadry i jeden 3s klip. Przeważnie nie wychodziły w ogóle, a czasem wychodziły nie z tej nory gdzie miałem wycelowany aparat, albo wtedy gdy miałem jechać a ostatecznie nie pojechałem, jak na pierwszym klipie.

W tym roku chcę porobić więcej futrzaków a z ptaków skupić się na nowych gatunkach.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 02-01-2025 o 01:06
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

do siego roku dla wszystkich, a materiał filmowy zacny

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Cauchy - jak Ty wypatrujesz te puszczyki w lesie? Niekiedy chodzę po lasach i specjalnie wypatruję sów i nie ma opcji tego dostrzec. Mają one jakieś specjalne zachowania albo terytorium wyjątkowe dla nich (nie wiem, np skały w pobliżu, zbiornik wodny etc)?

Bażanty to od kilkunastu lat takie trochę "zapomniane" zwierzęta, a pamiętam, jak mój tata np miał procę i polował na nie (nie, to nie było w czasach kamienia łupanego , taki jakiś wiejski sposób bodajże), zawsze jakieś pióra się kolekcjonowało z nich. Aktualnie mało nawet zdjęć bażantów, a to piękne ptaki.

Te żurawie w 3:50 ********e poruchały i drą dzioby )), coś jak papieros po seksie w filmach. I ten młody, słodziak

Piękne ujęcia z bączkiem na śniadaniu

Tego zimorodka to Ty byłeś chyba mega blisko? Detal na tej gałęzi widać doskonale i jest płytka głębia ostrości.

Miasto
    Warszawa

puszczyk zwyczajny ten na początku jest z Łazienek w Wawie jak go znaleźć? najprościej szukać ludzi z długim tele i ich popytać
    uralski - poczytaj co tu napisałem:
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1468355

zimorodek jest "wyreżyserowany" (niestety), ale i tak daje to masę radochy przy obserwacji, i można poćwiczyć ujęcia gdy nurkuje po rybkę, tam jest po prostu trzcinowisko na stawie rybnym i jeden gruby palik zatknięty w dno żeby miał gdzie siadać, bo tak to nie ma gdzie usiąść
    Flickr | YT

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

a widzisz, nie czytałem Twojego posta #191, dzięki za wrzutkę z Ornis Polonica, przeczytam. Wtedy jak wrzuciłeś fotkę urala z Puszczy Niepołomickiej to jakiś tydzień później wybrałem się tam na spacer nie znając miejsca i właśnie pojechałem w okolice rezerwatu Lipówka (zbieg okoliczności totalny, bo jak napisałem - nie czytałem Twojego posta). Zrobiłem sobie taką trasę, jak poniżej. Poszedłem tam generalnie na spacer z nadzieją, że zobaczę w końcu kiedyś sowę na dziko (w zoo to każdy widział :P), no i nie spotkałem jej niestety. Ale spoko, że akurat tak poszedłem, jak była widziana. PS: swoją drogą ciekawy ten rezerwat z tymi powalonymi drzewami obrośniętymi mchem.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-01-02 184213.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	177,2 KB
ID:	19155

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    (...)w zoo to każdy widział (...)
    w połowie lat '90 zabrałem latorośle do ZOO w Warszawie - łaziliśmy prawie cały dzień, kilka razy mijaliśmy dużą klatkę/wolierę, opisu nie pamiętam - jakaś duża sowa? puszczyk? - jedyną pustą - dopiero jak wychodziliśmy zauważyłem, że w środku jest WIELKIE ptaszysko - w środku miasta nie potrafiłem go zobaczyć (a wzrok miałem jeszcze dobry) - w lesie w życiu bym go nie dojrzał...

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Prawda, kamuflaż mają niezły. Tzn nawet nie tylko kamuflaż, ale też to, że one poruszają w zasadzie tylko głową, a tak to ciało jest sztywne. I fakt, że w zoo też trzeba dobrze się przyjrzeć aby je dostrzec. Sowy są trochę jak latające koty

Miasto
    Warszawa

Powiem szczerze ze wnerwia mnie ten konwerter. Serio doplacilbym dyszke zeby miec to ciulstwo wbudowane jak w nikonie.

Z minuta sie schodzi zeby to zapiac/zdjac. W tym czasie cztery powierzchnie są narazone na łapanie syfu i to te najbardziej newralgiczne dla fot. Wczoraj patrzylem stan soczewek w TC a tam jedna na samym srodku wymazana palcem juz gdzies musiałem dotknac nie tak jak trzeba. I jeszcze te dekielki zeby je nalozyc w odpowiednim miejscu…
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie [cauchy] Dzikie życie

Ale ja chce dwa osiem..

Jesli canon wypusci jak w rumorsach czterysta DO z wbudowanym TC to rozważę.

W tej chwili powyżej dwiescie mm canon nie ma nic czym nawiazalby walke z konkurencją. Ani swiatłowo, ani cenowo.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 05-01-2025 o 02:18
    Flickr | YT

Strona 21 z 29 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów