Ekstra te żurawie!!
Ekstra te żurawie!!
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
tak, żurawie są mega fotogeniczne, poruszają się z ogromną gracją i lekkością, a ich taniec to coś czego foty nie oddadzą, to trzeba zobaczyć
btw wczoraj gdy wracałem ubiłem kleszcza na desce rozdzielczej, już są te skurczybyki![]()
Tak, tak - wiem! Troszkę je kiedyś podglądałem, ale ze zbyt daleka, żeby fajne foty porobić. No i jeszcze wtedy gorszy sprzęt miałem. I co ciekawe, a o czym nie wszyscy wiedzą, nie wszystkie odlatują na zimę. Są miejsca, gdzie żurawie można w Polsce spotkać cały rok. Ale na pewno Ty o tym dobrze wiesz.
Nie już, tylko właściwie są cały rok, przy takich zimach, jak ostatnio miewamy. Przerwa była może 2-3 tygodniowa, jak był śnieg. Mając psa w domu bardziej śledzę temat i znajdywałem na nim kleszcze zarówno w grudniu, w styczniu, jak i w lutym. Kiedyś, jak były porządne mrozy, to psy zabezpieczało się tylko od wiosny do jesienni, a teraz muszą być na tabletkach (lub innych środkach, jeśli są krótkowłose) bez przerwy.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria.solti.pl
Mega fotki jak zawsze, kurcze, najbardziej Ci zazdroszczę czasu na te wszystkie wyjazdy.
Ja bym musiał rzucić pracę i/albo zostać bezdzietnym singlem...
Tak z ciekawości - w jakiej odległości były te żurawie lub jak duży to jest crop?
Musiałem sprawdzić na mapiejakieś 50-80m, tańczące były dość blisko i wypełniały mi kadr, ten krzyczący był już daleko i to jest mocny crop, ok 13mpx
Z całym szacunkiem do Ciebie i twoich osiągnięć fotograficznych (naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem wielu twoich prac i nie mi kwestionować to, co piszesz), ale to nie jest możliwe, żeby z 50-80 m żurawie wypełniały ci kadr na 560 mm. Byłem kiedyś w podobnej odległości od nich, może nawet bliżej (co prawda scena nie była tak efektowna, ale to nie istotne w tym przypadku), miałem do dyspozycji ekwiwalent 640 mm (400 mm na aps-c) i musiałem mocno cropować![]()
galeria.solti.pl
może źle oceniłem bo siedząc nisko nie jestem w stanie powiedzieć czy on jest daleko czy blisko, oceniam patrząć na mapę od zasiadki do krzaków w tle
może to było 40m, gdy skakały i tanczyły z rozłożonymi skrzydłami to tak prawie idealny kadr wychodził, te 80m czy może dalej to już mocny crop
są super - to płochliwe ptaki wiem bo kilka razy próbowalem podchodzić
EOS 3, 5D, R5