Wszystkie fajne, ale 154 rządzi!
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Myślałem, że dziś prognozy się nie sprawdzą tak samo jak wczoraj i będzie słońce, i z tą nadzieją pojechałem na zimka. Niestety były tylko skromne przebitki, więc foty płaskie.. na zimka trzeba jednak więcej światła, nie tylko żeby zamrozić ruch, ale w promykach, z refleksami na piórkach prezentuje się znacznie lepiej. Cóż, przynajmniej poćwiczyłem refleks
wszystkie foty R5 + 400mm @f2.8
156. zimno dziś i zamieniłem się w puchatą kulkę z dziubkiem
157. atak
158. nurkowanie
159.
160. i mam już rybkę..
161. ..albo nawet dwie!
![]()
przyjemnie pooglądać takie akcje
EOS 3, 5D, R5
160 161 bardzo efektowne. Światełko, kolorki - wszystko zagrało![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Szanuję ludzi fotografujących zimorodki. Byłem niedawno na dwóch stawach (niewielkich) i skubaniec jest mega płochliwy, a w dodatku lubi chować się w trawach przywodnych. Ja nie wiem, jak Wy takie zdjęcia robicie, że jest sama woda i jedna gałązka. Siedzisz i czatujesz tylko na tę gałązkę?
Można też przygotować mu taką gałązkę w dogodnym miejscu. Nie wiem jak robi Cauchy.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
9 dni w Białowieży i okolicach (w trakcie) w poszukiwaniu żubrów. Generalnie chcę lepiej rozeznać teren i zapolować na kadry z separatnym tłem i o zachodzie słońca w kontrze. Kadr porankowy pt. mroźny dół i płonące tło od wschodzącego słońca jest do zrobienia, ale trzeba mieć mega mega szczęście być w odpowiednim miejscu, gdyż taki warunek trwa dosłownie 10-15min.
Na razie sobota - 2 spotkania, niedziela - 1 spotkanie. Poniedziałek - 0 spotkań. Warunki do foto wyśmienite, -13st, szron, mimo że sucho jak pieprz to o poranku na łąkach jest naprawdę ładnie. Pochowało się dziś wszystko.
Poniżej 2 strzały z wczorajszego pochmurnego poranka, łąki niedaleko Kosy Most. Staram się nie korzystać z konwertera, tylko powoli podchodzić zwierza. Takie są wielkie i silne, a takie płochliwe.. co ciekawe największe byki przeważnie chowają się z tyłu za młodzieżą.
R5 + 400 @2.8
162. ISO 400, 1/800s
163. ISO 160, 1/320s
![]()
To jak u ludzi, np w wojsku, albo pseudokibice. "Starszyzna" się nie tłucze tylko wysyła młodychZamieszczone przez cauchy
Piękne, tj widziałem je tylko w ZOO oraz na pół dziko w rezerwacie w Bieszczadach w Muczne. One też spędzają czas na otwartych przestrzeniach? A w lesie śpią, czy coś w ten deseń?
Teraz przewaznie na łąkach i polach gdzie podjadają rzepak i trawe, jest mnóstwo paśników dla nich z sianem. To stado mialo ok 20szt. Razem cieplejspotkać żubra w lesie to trzeba mieć fart. Trochę na to liczę bo łażac jest sporo ich legowisk. Tylko trzeba trafić.