"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Polityka cenowa obiektywów RF strasznie zniechęca takich "pro-amatorów", albo hobbystów, którzy nie zarabiają na zdjęciach. Ufam, że z czasem wprowadzą coś w normalnych cenach (z wyjątkiem tych stałek, bo bodajże 50 i 85 są w całkiem spoko cenach)
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Te stałki owszem - normalne ceny, ale RF L są cholernie drogie, aż do przesady względem tego co oferują vs odpowiedniki EF. Ciekawe jak będzie wyglądać przyszłość za te klka lat używanych obiektywów RF. Albo mało się ich sprzedaje i będą trzymać cenę, albo polecą na łeb na szyję i będą w normalnych cenach. Chociaż pewnie to pierwsze.
Jak na raze to na leb na szyje leca cen uzywanych aparatow z mocowaniem EFobiektywy predzej czy pozniej czeka to samo.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
#Cauchy - kto bogatemu zabroni?bo tak serio mówiąc - gdybym był bogatym hobbystą, to też nie interesowałaby mnie cena za obiektyw RF. Po prostu kliknąłbym "kup teraz", natomiast jest spora część hobbystów, którzy nie zarabiają jakoś bardzo dużo i już na R ciężko wyłożyć kasę, a co dopiero na obiektywy RF L. Dla zwykłego zjadacza chleba klasy niskiej-średniej powiedzmy, to nawet 3000zł za obiektyw używany, to dużo i trzeba poważnie rozważyć zakup, a te RFy to zdaje się 10000zł+ czy tam z 8000zł+, jakoś tak mi się rzuciło czasami w oczy, nie przyglądałem się specjalnie.
#Hubert - no ciekawe, bo 5D mk4 używane są cholernie drogie (względem np Rki jako nowej). Tak samo widzę wysokie ceny za 6d mk2. Te ceny mocno sugerują zmianę na bezlustra, bo po co kupować znacznie droższe lusterkowce? Puryści?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner