Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    A EL-5? Patrzyłeś?
    Nie znam tej lampy? To jakiś stary model czy co?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Nie znam tej lampy? To jakiś stary model czy co?
    Wręcz przeciwnie Dopiero wchodzi na rynek.
    A do błyskania w warunkach domowych popatrz na zwykłe 430EXIII-RT
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wręcz przeciwnie Dopiero wchodzi na rynek.
    A do błyskania w warunkach domowych popatrz na zwykłe 430EXIII-RT
    Dzięki wielkie za opinie. Ta EL-5 to nowość faktycznie i cena nawet nawet jak na podatek od nowego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Tak na poważnie, to nie wiem po co się pchasz w nowość mając genialną 600ex rt. Kupiłem używaną 8 lat temu i do dziś działa bez zająknięcia. Nie wiem co te nowe mają w sobie, ale to wszytko raczej pic na wodę i protoplasta prawdziwych lamp studyjnych. Nie wiem możne się myle a jak to możliwe że oryginał Canona czy profoto kosztuje grubo a ich zamienniki są za 1/5 ceny?
    Znam też dużo osób co ma 430 EX i tez wychwalają. Lampą na stopce i tak nie poszalejesz a do strobingu liczy się ilość i tu polecam z zasadą: tanio i dużo

Bywalec
    Miasto
    A, A

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale wiesz, że błysk na drugą kurtynę przy HSS jest bezcelowy?
    Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. Np. przy dopalaniu lampą zdjęć plenerowych - włączam HSS, przy bardzo krótkich czasach, żeby zredukować cienie pod oczami. I wtedy zaczyna się problem. Większość błysków z pełną mocą. Po kilku takich błyskach lampa "wisi". Nie błyska, pomimo że jest np. 3/4 stanu akumulatora. To samo mam np. na sali weselnej. Skracam czas i jest on krótszy od 1/200, włączam tryb HSS. Lampa pali pełną mocą. Wszystkie fotki prześwietlone. Po kilku takich błyskach lampa "musi odpocząć". Otrzymałem info od firmy Quadralite. I jest ono tak absurdalne, że ... wypada mi mieć nadzieję, że doszło do błędu komunikacyjnego.

Uzależniony

Cool Odp: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Cytat Zamieszczone przez tomek1976 Zobacz posta
    Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. Np. przy dopalaniu lampą zdjęć plenerowych - włączam HSS, przy bardzo krótkich czasach, żeby zredukować cienie pod oczami. I wtedy zaczyna się problem. Większość błysków z pełną mocą. Po kilku takich błyskach lampa "wisi". Nie błyska, pomimo że jest np. 3/4 stanu akumulatora. To samo mam np. na sali weselnej. Skracam czas i jest on krótszy od 1/200, włączam tryb HSS. Lampa pali pełną mocą. Wszystkie fotki prześwietlone. Po kilku takich błyskach lampa "musi odpocząć". Otrzymałem info od firmy Quadralite. I jest ono tak absurdalne, że ... wypada mi mieć nadzieję, że doszło do błędu komunikacyjnego.
    Przypomniałeś mi tymi "cieniami pod oczami" o koszmarach lustrzanek APSc. Po przejściu na 6D używałem lampy już tylko do dopalania tła, a obecnie na R6 co najwyżej do kontry.

Cytat Zamieszczone przez tomek1976 Zobacz posta
    Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. .
    To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Bywalec
    Miasto
    A, A

To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
    Nie. Nie wiedziałem nawet, że można w trybie HSS ustawić w lampie błysk na drugą kurtynę?

OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Bywalec
    Miasto
    A, A

OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.
    Bez żadnej ironii - w opcjach Quadralite, mam do wyboru synchronizację normalną, na drugą kurtynę i HSS. Myślałem, że wybór któregoś z tych trybów automatycznie wyklucza pozostałe? Jeśli jest inaczej, chętnie się dowiem.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów