Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
dokładnie, na rynku jest tylko Lexar i jakiś chinski no-name
powinien być jeszcze czytnik sandiska, bo taki kupiłem po zakupie R5, czyta tylko CFExpress B i nic więcej - widzę że czytniki potaniały jeszcze bardziej niz karty , też polecam AngelBird 512GB

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.
od zawsze na wszystkich aparatach (nawet analogowych) używam przycisku af-on, tak jest znacznie wygodniej niż af na spuście i w wiekszości zastosowań (nawet takich jak fotografia krajobrazu) sensowniej, w R5 mam konfiguracje "double back button focus" i nic nie muszę przełączać, af działa kiedy ja chcę i taki jak chcę, a nie kiedy chce aparat, punktu af nie trzeba przesuwać na środek robi to przycisk set (chyba nawet nic nie trzeba ustawiać bo tak jest ustawione fabrycznie)