Strona 23 z 32 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 316

Wątek: Kupiłem i chcę się pochwalić

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny
    Również skorzystałem wtedy i to był mega deal.

#Sal - jak mówię "Sigma 135mm" to ciągle mam w głowię cenę 3000zł jaka była za to szkło przez pewien czas, nie patrzyłem ile to kosztuje teraz, ale wiele osób kupiło Sigmę żeby coś przerobić i da się trafić ją za 3300-3500zł w praktycznie nowym stanie. RF widzę na OLX jest jeden za 7000zł, czyli pewnie z 6500 by się go wytargało. Różnica to około 3000zł więc. Dużo-nie dużo, zależy kto ma jaki budżet. Jakbym był ślubniakiem, to bym się nie zastanawiał i brał RFa, ale do amatorskiego użycia Sigma jest spoko.

Co do bokeh, to ciężko znaleźć porównanie Sigmy z tym RFem, ale jak widziałem taki jeden filmik, to jak dla mnie bokeh niemal identyczny. Tylko detaliści dojrzą różnicę.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.

Pierwsze wrażenia:
    1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
    Ech, a już miałem się jednak zdecydować na spróbowanie R5, ale ten komentarz mnie nie zachęca.
    Najbardziej się właśnie boję tego że różnica w działaniu AF (szczególnie na szybkich obiektach w ruchu - np.ptaki), będzie tak duża na niekorzyść R5, że będzie to trochę jak powrót do R6...
    Z drugiej strony wszyscy Australijczycy, Szwajcarzy i inni tacy na YT używają nadal R5 (teraz R5mk2), ale mam wrażenie że to jednak też spora zasługa jasnych stałek typu 500/4 czy 600/4.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Kupiłem i chcę się pochwalić

Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.

Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 29-09-2024 o 13:04
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.

Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
    Hmmm? Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
    Nie napisałem nigdzie że R5, czy R6 przestały działać, tylko że R5 ma jednak autofocus porównywalny z R6, a ten jednak jest znacząco wolniejszy niż R6mk2 i to chyba można uznać za fakt.
    Czy na tyle żeby robiło różnice przy zwierzętach w ruchu? Dla mnie tak, ale może po prostu mam słabą technikę.
    Natomiast z YT mi chodziło o to że w sumie każdy poleca R6mk2, ale jednak nikt nie zamienił R5 na R6mk2, tylko każdy ze znanych, pozostał przy R5... Szczególnie Ci którzy fotografują dużo ptaków (inna sprawa że w komfortowych warunkach dużej ilości słońca/światła).
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

dlatego że większa rozdzielczość jest w tej fotografii znacznie ważniejsza niż trochę sprawniejszy AF przecież AF w R5 i R6 jest wciąż bdb.
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ależ Wy macie problemy! R7 jest przynajmniej tylko jeden i ma jeszcze większą rozdzielczość
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Warszawa

Edit: af gorzej dzialal bo byl ustawiony na ludzi ustawienia czulosci tez byly inne, wiec juz wrzucilem na czule i tryb drugi czyli ignorowanie przeszkod i bedzie lepiej
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
    Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF
    To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 29-09-2024 o 14:50

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
    Podtrzymując twoją narrację:
    Na Allegro widzę za nówki różnica 2199zł. Już tylko za samo pozbycie się przejściówki i napisu Sigma warto zostać gościem o "nieograniczonym budżecie"

Coś już napisał Awatar Maro66
    Miasto
    RZESZÓW

Może warto zmienić sprzęt na bardziej otwarty bagnet, na przykład L
    Fujifilm GFX, X-T5, X-T30II, Panasonic S5II, G-9

Strona 23 z 32 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów