https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ale za który się płaci. Ja - na przykład - w ogóle nie interesuję się filmowaniem, ale tylko w złotym klasyku 5D nie mam tej funkcji. W dwóch nowszych jest - kupiłem ten gadżet, bo nie miałem wyboru.
Przywołując znowu samochody - całe szczęście, że jeszcze w jakimś zakresie można skonfigurować silnik, wyposażenie, lakier, alusie itp.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Pan kazał więc trzeba filmować.
Cytat z jednej piosenki:
Z telewizji jego matka,
Z gazet dzieci do zrobienia,
Żona jakby wzięta z radia,
A on cały z obwieszczenia.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Mówił Ci już ktoś ze strasznie marudny jesteś?
Jak nie chcesz to nie używaj, wybierasz punkt AF po staremu i dalej sobie wciskaj tylko przycisk wyzwalania migawki...
--- Kolejny post ---
Słaba ta Twoja analogia - nie można właśnie, kupujesz produkt o pewnej funkcjonalności i możesz wybrać czy lejesz Pb98 czy Pb95 (aka CFexpress vs SDXC).
Reszta to produkt z katalogu o stałym wyposażeniu.
apropos CFexpress...
kupiłem kartę i na szczęście okazało się, że jest kompatybilna z R5 (ustawiłem też, żeby na CF był zapis wideo a na SD foto, co nie działało niestety w R6, zobaczymy tutaj), ale to nie jest to stare CF które było w 5D, takie na piny, to nowe jakieś inne, type B jak się okazało. I jednocześnie kupiłem czytnik, ale czytnik jest na stare CFki i klops. A gdy szukałem jakiegoś wielofunkcyjnego czytnika z CFexpress type B to okazało się, że są 2 na krzyż, a ten który zamówiłem ma tylko CF i SD, nie ma microSD, muszę korzystać z przejściówki. Ale pokomplikowali..
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.