Strona 28 z 33 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 326

Wątek: Kupiłem i chcę się pochwalić

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Raczej wygląda na to, że Canon dodaje jakieś ficzery (wg mnie również mało przydatne), żeby mieć co napisać w nowej ulotce reklamowej. I podniecić klientów.
    Jestem przekonany, że wszelkie cudaczne ficzery Canon dodaje pod presją wiodących dodawaczy ficzerów i wszelkich youtubowych testerów.
    Bardzo udany wg mnie model R został na starcie opluty i pogrążony za brak tego typu atrakcji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    aye-af to był gamechanger
    powodzenia użytkownikom 6D którzy chcieli bez tego złapać powtarzalne ostre zdjęcia swoich pociech w ruchu
    zresztą w dzisiejszych czasach nie jest to już żadna nowość, tylko standard, którego na dodatek jak się nie chce to można nie używać
    Ale za który się płaci. Ja - na przykład - w ogóle nie interesuję się filmowaniem, ale tylko w złotym klasyku 5D nie mam tej funkcji. W dwóch nowszych jest - kupiłem ten gadżet, bo nie miałem wyboru.
    Przywołując znowu samochody - całe szczęście, że jeszcze w jakimś zakresie można skonfigurować silnik, wyposażenie, lakier, alusie itp.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

chłopaki, wideo jest w aparatach od 20 lat, wy do tej pory nie możecie się z tym pogodzić? leśne dziadki z was i tyle
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Pan kazał więc trzeba filmować.

Cytat z jednej piosenki:
    Z telewizji jego matka,
    Z gazet dzieci do zrobienia,
    Żona jakby wzięta z radia,
    A on cały z obwieszczenia.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Nic nie rozumiecie pany. Przy tzw pamięci mięśniowej ciężko zmienić odruchy. To dzieje się z automatu. Każde dodatkowe gmeranie drugim palcem czy odrywanie palca żeby coś dodatkowego naciskać to jest dyskomfort pracy. Zresztą uważam że cały ten pomysł z AF na oko to pewnie wymyślono pod kątem video które z uporem maniaka korpo wciska do aparatu foto. W fotografii typu street photo, krajobrazy, rodzinne a nawet wesela to spokojnie można się bez tego obejść.
    Mówił Ci już ktoś ze strasznie marudny jesteś?
    Jak nie chcesz to nie używaj, wybierasz punkt AF po staremu i dalej sobie wciskaj tylko przycisk wyzwalania migawki...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ale za który się płaci. Ja - na przykład - w ogóle nie interesuję się filmowaniem, ale tylko w złotym klasyku 5D nie mam tej funkcji. W dwóch nowszych jest - kupiłem ten gadżet, bo nie miałem wyboru.
    Przywołując znowu samochody - całe szczęście, że jeszcze w jakimś zakresie można skonfigurować silnik, wyposażenie, lakier, alusie itp.
    Słaba ta Twoja analogia - nie można właśnie, kupujesz produkt o pewnej funkcjonalności i możesz wybrać czy lejesz Pb98 czy Pb95 (aka CFexpress vs SDXC).
    Reszta to produkt z katalogu o stałym wyposażeniu.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

apropos CFexpress...

kupiłem kartę i na szczęście okazało się, że jest kompatybilna z R5 (ustawiłem też, żeby na CF był zapis wideo a na SD foto, co nie działało niestety w R6, zobaczymy tutaj), ale to nie jest to stare CF które było w 5D, takie na piny, to nowe jakieś inne, type B jak się okazało. I jednocześnie kupiłem czytnik, ale czytnik jest na stare CFki i klops. A gdy szukałem jakiegoś wielofunkcyjnego czytnika z CFexpress type B to okazało się, że są 2 na krzyż, a ten który zamówiłem ma tylko CF i SD, nie ma microSD, muszę korzystać z przejściówki. Ale pokomplikowali..
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

apropos CFexpress...

kupiłem kartę i na szczęście okazało się, że jest kompatybilna z R5 (ustawiłem też, żeby na CF był zapis wideo a na SD foto, co nie działało niestety w R6, zobaczymy tutaj), ale to nie jest to stare CF które było w 5D, takie na piny, to nowe jakieś inne, type B jak się okazało. I jednocześnie kupiłem czytnik, ale czytnik jest na stare CFki i klops. A gdy szukałem jakiegoś wielofunkcyjnego czytnika z CFexpress type B to okazało się, że są 2 na krzyż, a ten który zamówiłem ma tylko CF i SD, nie ma microSD, muszę korzystać z przejściówki. Ale pokomplikowali..
    No jeszcze brakowało żebyś złą kartę kupił

Ja mam kartę Angelbird 512GB i zapisuję na niej video i foto a na SD tylko foto. Czytnik Lexar, rzeczywiście tylko na CF/B i SD.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Warszawa

dokładnie, na rynku jest tylko Lexar i jakiś chinski no-name
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

dokładnie, na rynku jest tylko Lexar i jakiś chinski no-name
    Jest też SanDisk, ale tylko CFExpress.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 28 z 33 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów