Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: [Bangi] Samoloty

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: [Bangi] Samoloty

Bo człowiek jest stworzony do chodzenia po ziemi, a skrzydła mają inne loty/nieloty.;-)
    Ja sam mam nabite już sporo mil, ale jak nie muszę, to nie latam. Dzisiaj czasy takie, że każdy chce jak największego zysku, niestety często kosztem oszczędności na eksploatacji. Wymownym przykładem są linie rosyjskie z musu, ale nie tylko. Widzę różnicę w LOT na trasach przez wodę, co było wcześniej, a co jest teraz. Dobrze, że chociaż pilotów nie biorą zaraz po szkółce szybowcowej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Bo człowiek jest stworzony do chodzenia po ziemi, a skrzydła mają inne loty/nieloty.;-)
    Ja sam mam nabite już sporo mil, ale jak nie muszę, to nie latam. Dzisiaj czasy takie, że każdy chce jak największego zysku, niestety często kosztem oszczędności na eksploatacji. Wymownym przykładem są linie rosyjskie z musu, ale nie tylko. Widzę różnicę w LOT na trasach przez wodę, co było wcześniej, a co jest teraz. Dobrze, że chociaż pilotów nie biorą zaraz po szkółce szybowcowej...
    Akurat dziś piloci liniowi, którzy latali kiedyś szybowcami są na wagę złota

Automatyzacja kokpitu prowadzi do patologii - szczególnie objawiającej się w azjatyckich liniach lotniczych, gdzie poza poważnymi problemami z CRM wynikającymi z naleciałości społecznych panuje ogólna tendencja do latania wyłącznie na automacie.

Świetnym case-study jest wypadek Asiany w San Francisco, gdzie dwóch doświadczonych pilotów nie było w stanie posadzić ręcznie na ziemi maszyny, w której nawalił (a w zasadzie został źle ustawiony) jeden z systemów automatycznych.

Jest to również dobry przykład jak bardzo zmieniły się same samoloty. Piloci przywalili w skarpę oddzielającą początek pasa od wody potężnym 777, który na skutek tego przekoziołkował przez skrzydło i oczywiście się zapalił a jedyna ofiarą była dziewczynka, która w trakcie katastrofy wypadła z samoloty i przeżyła ale przejechała ją straż pożarna jadąca na ratunek...

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 09-01-2025 o 21:55
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Akurat dziś piloci liniowi, którzy latali kiedyś szybowcami są na wagę złota

p,paw

Zgadzam się. Mieszkam w miasteczku gdzie jeszcze niedawno operował pułk lotniczy. Na każdym kroku można tu spotkać emerytowanego pilota wojskowego. Znam osobiście kilkoro dzieci tych byłych pilotów, którzy poszli w ślady ojców. Zawsze była to droga od aeroklubu jako nastolatkowie. Wiele godzin nalatane na szybowcach, Antkach i wszystkim tym co dysponował aeroklub. Tak więc droga do pilota liniowego była długa ale nabywali doświadczenia i ogłady. Z drugiej strony mam znajomych których dzieci nic nie mając wspólnego z lataniem postanawiają zostać pilotami liniowymi. Dwa albo trzy lata im to zajęło. Zaczynali od lotu zapoznawczego na szybowcu a potem po kolei licencje, kredyt na licencje i teraz już latają na prawym fotelu.

Mam dwóch serdecznych kolegów, którzy przeszli tą pierwszą drogę. Jeden lata teraz w LPR a drugi lata w JetStory na Globalu. Nie bałbym się z nimi latać nawet drzwiami od stodoły ale widząc chłopaka kolegi, który świeci biała koszulą z pagonami jak odwiedzi rodzinne strony to miałbym już wątpliwości. Na szczęście operuje na Teneryfie :-)

Uprawnienia umieszczania postów